ONU avertizează că ar putea avea loc „o explozie a numărului de decese în rândul copiilor” din Fâșia Gaza

Data publicării:
copii care se joaca in fasia gaza
Cei mai mulți dintre copiii cu vârsta sub cinci ani sunt afectaţi de una sau mai multe boli infecţioase. FOTO: Profimedia Images

Lipsa alarmantă de hrană, malnutriţia galopantă şi o răspândire rapidă a bolilor ar putea duce la o „explozie” a numărului de decese în rândul copiilor din Fâşia Gaza, a avertizat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP, citată de Agerpres.

La douăzeci de săptămâni de la începutul războiului condus de Israel împotriva Hamas, agenţiile ONU afirmă că alimentele şi apa potabilă au devenit „extrem de rare” pe teritoriul palestinian şi aproape toţi copiii mici suferă de boli infecţioase.

„Fâşia Gaza este pe punctul de a asista la o explozie a numărului de decese evitabile în rândul copiilor, care ar putea agrava nivelul deja nesustenabil al deceselor în rândul copiilor în Gaza”, a declarat Ted Chaiban, şef adjunct al acţiunii umanitare în cadrul UNICEF.

Cei mai mulți dintre copiii cu vârsta sub cinci ani sunt afectaţi de una sau mai multe boli infecţioase

Cel puţin 90% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani din Gaza sunt afectaţi de una sau mai multe boli infecţioase, potrivit acestui raport realizat de UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Programul Alimentar Mondial (PAM).

Pe parcursul celor două săptămâni premergătoare acestei evaluări, 70% dintre ei au suferit de diaree, de 23 de ori mai mult decât situaţia de referinţă din 2022.

„Foamea şi boala sunt o combinaţie mortală. Copiii înfometaţi, slăbiţi şi profund traumatizaţi au un risc mai mare să se îmbolnăvească, iar copiii bolnavi, în special cei cu diaree, nu pot absorbi bine nutrienţii”, a declarat Mike Ryan, responsabil cu situaţii de urgenţă în cadrul OMS.

Potrivit evaluării ONU, mai mult de 15% dintre copiii cu vârsta sub doi ani, sau unul din şase, suferă de „malnutriţie acută” în nordul Fâşiei Gazei, lipsiţi aproape complet de ajutor umanitar.

„Deoarece datele au fost colectate în ianuarie, este probabil ca situaţia să fie mai gravă astăzi”, au avertizat agenţiile ONU.

În sudul Fâşiei Gaza, 5% dintre copiii cu vârsta sub doi ani sufereau de malnutriţie acută

În sudul Fâşiei Gaza, 5% dintre copiii cu vârsta sub doi ani sufereau de malnutriţie acută, potrivit evaluării.

„Un astfel de declin al situaţiei nutriţionale a unei populaţii în trei luni este fără precedent în lume”, au mai atras atenţia agenţiile ONU.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent lansat pe 7 octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate în sudul Israelului. Peste 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Armata israeliană a lansat o ofensivă care a făcut 29.092 de morţi în Gaza, marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, împingând teritoriul palestinian într-o criză alimentară şi umanitară.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri