ONU denunță refuzul Belarus de a nu mai elibera pașapoarte belarușilor din exil

Data publicării:
belarus
Belaruşii care trăiesc în străinătate puteau până acum să-şi reînnoiască paşaportul într-un consulat belarus în ţara în care locuiesc. FOTO: Twitter

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a denunţat decizia Republicii Belarus de a nu mai elibera paşapoarte în străinătate, o măsură ce încalcă drepturile opozanţilor belaruşi forţaţi să plece în exil în alte ţări, informează vineri AFP. Potrivit unui decret semnat luni de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cetăţenii belaruşi vor putea să obţină un paşaport sau să-l reînnoiască doar la un "serviciu consular asociat ultimului lor loc de reşedinţă înregistrat" în Belarus.

Acest decret "riscă să încalce drepturile a mii de belaruşi în exil, inclusiv libertatea lor de mişcare", a reacţionat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

"Nimeni nu ar trebui să se simtă constrâns să se întoarcă (în Belarus) şi să rişte să fie persecutat. Îndemnăm la o revizuire a decretului în conformitate cu normele internaţionale", adaugă Înaltul Comisariat.

Belaruşii care trăiesc în străinătate puteau până acum să-şi reînnoiască paşaportul într-un consulat belarus în ţara în care locuiesc.

Decretul "vizează să exercite represalii la adresa militanţilor şi apărătorilor drepturilor omului, care au fost constrânşi că fugă din ţară după alegerile prezidenţiale fraudate din 2020", a declarat vineri Dave Elseroad, de la fundaţia Human Rights House, la Geneva.

"Cei care sunt constrânşi să se întoarcă în Belarus, indiferent pentru ce motiv, riscă foarte tare să fie arestaţi şi plasaţi în detenţie arbitrară", a mai spus Dave Elseroad.

Marţi, celebra opozantă în exil Svetlana Tihanovskaia a reacţionat deja, îndemnând cetăţenii belaruşi care trăiesc în străinătate "să nu se panicheze" şi să nu se întoarcă în ţara lor de origine dacă ei riscă să fie acolo persecutaţi.

"Lucrăm cu ţările-gazdă pentru a rezolva situaţia şi a pregăti noul paşaport belarus. Dacă statul îşi abandonează datoria de a se ocupa de cetăţenii săi, o vom face noi!", a scris Tihanovskaia pe X.

Scrutinul din 2020 a generat manifestaţii de protest de o amploare inedită şi reprimate prin forţă.

De atunci, sute de militanţi, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului sau cetăţeni belaruşi simpli au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea sau forţaţi să ia calea exilului.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri