ONU va crea o agenție care să monitorizeze Inteligența Artificială: „Sunetele de alarmă sunt asurzitoare”

Data publicării:
o mana robotica apasa pe un buton din care ies circuite
Inteligența artificială. Foto: Profimedia

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat, luni, că susține propunerea mai multor directori de companii care se ocupă de dezvoltarea de software de tip Inteligență Artificială (AI) pentru crearea unei agenții care să se ocupe de monitorizarea acestui nou tip de tehnologie, relatează Reuters. Agenția ar urma să funcționeze pe modelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Tehnologia AI care poate produce text pe baza sugestiilor utilizatorilor a captat atenția oamenilor de când software-ul ChatGPT a fost lansat în urmă cu şase luni şi a devenit aplicaţia cu cea mai rapidă creştere din toate timpurile.

Inteligenţa artificială a devenit, de asemenea, un motiv de îngrijorare cu privire la capacitatea sa de a crea imagini deepfake şi alte informaţii vădit greșite și uneori chiar înșelătoare.

„Sunetele de alarmă cu privire la cea mai recentă formă de inteligenţă artificială – AI generativă – sunt asurzitoare. Şi sunt cele mai puternice de la dezvoltatorii care au proiectat-o. Trebuie să luăm aceste avertismente în serios”, a spus Guterres.

 El a anunţat planuri de a începe lucrările, până la sfârşitul anului, la un organism consultativ la nivel înalt pentru AI, care să revizuiască în mod regulat aranjamentele de guvernare a AI şi să ofere recomandări cu privire la modul în care acestea se pot alinia cu drepturile omului, statul de drept şi binele comun.

„Aş fi favorabil ideii că am putea avea o agenţie de inteligenţă artificială... inspirată de ceea ce este agenţia internaţională de energie atomică astăzi”, a adăugat secretarul general al ONU, luni. Guterres a spus că un astfel de model ar putea fi „foarte interesant”, dar a menţionat că „doar statele membre îl pot crea, nu secretariatul ONU”.

AIEA, cu sediul la Viena, a fost creată în 1957 şi promovează utilizarea în siguranţă, sigură şi paşnică a tehnologiilor nucleare, urmărind în acelaşi timp posibilele încălcări ale Tratatului de neproliferare (TNP). Are 176 de state membre.

Creatoarea ChatGPT, OpenAI, a declarat, luna trecută, că un organism precum AIEA ar putea impune restricţii privind implementarea, verificarea conformităţii cu standardele de siguranţă şi urmărirea utilizării inteligenţei artificiale.

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a susţinut, de asemenea, ideea şi a spus că doreşte ca Regatul Unit să fie casa reglementărilor globale de siguranţă pentru AI.

Regatul Unit urmează să găzduiască un summit, la sfârşitul acestui an, cu privire la modul în care o acţiune internaţională coordonată poate aborda riscurile AI.

Guterres a declarat că sprijină planul pentru un summit în Marea Britanie, dar a spus că ar trebui să fie precedat de „muncă serioasă”.

El a mai spus că intenţionează să numească în zilele următoare un consiliu ştiinţific consultativ format din experţi în inteligenţă artificială şi oameni de ştiinţă de la agenţiile ONU.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri