Părinții elevului care a comis masacrul de la Belgrad au fost arestați

Data publicării:
polițiști în fața unei dube de poliție
Atac armat într-o școală din Belgrad. Foto: Profimedia Images

Părinții băiatului de 13 ani care a deschis focul la școala din Serbia au fost arestați. Tatăl, un medic cunoscut în Serbia, este colecționar de arme și își dusese fiul la poligon la 12 ani ca să-l învețe să tragă. Tatăl atacatorului, în calitate de proprietar al armei folosite la comiterea masacrului, a fost arestat și reținut, iar mama a petrecut ieri toată ziua în poliție unde a fost audiată din ordinul procuraturii.

Sârbii cer măsuri drastice pentru ca tragedia de la școala din Belgrad să nu se mai repete.

În atacul armat, primul ucis a fost paznicul. Atacatorul, un elev de 13 ani a continuat să tragă. Opt copii au murit, iar alți șase și o profesoară au fost răniți.

Kosta Kecmanović, elevul de clasa a VII-a care a comis atacul îşi planificase atent acțiunile cu o lună înainte. Chiar își făcuse o listă cu persoanele pe care voia să le omoare, pe care polițiștii au găsit-o asupra lui. Băiatul își făcuse pe o foaie de hârtie și schița școlii, probabil pentru a-și organiza cât mai bine atacul.

Președintele Vucici a anunțat măsuri fără precedent după masacru

Pentru că atacatorul are 13 ani, președintele Serbiei vrea să schimbe limita de răspundere penală de la 14 la 12 ani. Liderul sârb a anunțat măsuri fără precedent în Serbia – în primul rând, timp de doi ani, nu se vor mai acorde permise de port-armă pe teritoriul Serbiei, iar toate certificatele emise până în acest moment vor fi reverificate atent.

Președintele a mai declarat că e nevoie de mult mai multă securitate în școli pentru ca părinții să fie siguri că elevii sunt în siguranță. Unele asociații de părinți cer inclusiv montarea de detectoare de metale la intrarea în școli.

Mai mulți polițiști se vor ocupa, de acum, de paza școlilor din Serbia.

Sârbii au adus un ultim omagiu victimelor

Zeci de elevi ai școlii și profesori și părinți au venit să aducă un ultim omagiu celor care au murit în atac. Încă de noaptea trecută, școala din Belgrad unde a avut loc masacrul s-a transformat în loc de pelerinaj - mii de oameni au fost acolo seara trecută, cu flori, cu lumânări și cu jucării de pluș.

Oamenii au afișat mesaje pentru victimele acestui atac sângeros. Vor fi trei zile de doliu național - vineri, sâmbătă și duminică. Școala în care a avut loc masacrul va fi închisă timp de o săptămână, iar cursurile vor fi reluate, cel mai probabil, săptămâna viitoare. 

De altfel, au fost și proteste în capitala Serbiei. Oamenii au cerut demisia ministrului educației. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri