Partidul de extremă-dreapta din Germania, AfD, a pierdut primele alegeri după scandalul legat de planul deportărilor în masă

Data publicării:
protestatari cu blitzul de la telefoane aprins
Germanii au ieșit în stradă în număr mare pentru a protesta împotriva AfD. Foto: Profimedia images

Partidul populist de extremă-dreapta din Germania, AfD, a pierdut la diferență mică primele sale alegeri contestate după eruprea scandalului privind deportarea cetățenilor germani cu origini străine, relatează The Guardian.

Observatorii au urmărit cu interes alegerile regionale din Thuringia, acolo unde sondajele dădeau, anterior, candidatul AfD ca favorit de departe să câștige mandatul.

Totuși, pare că scandalul recent a dus la pierderea avântului electoral al extremiștilor, iar candidatul neofascist a fost învins de rival său din partidul tradițional de dreapta, CDU.

Christian Herrgott (CDU) a câștigat în fața extremistului Uwe Thrum (AfD) la o diferență de 4,6 procente.

Acest scrutin, la care au participat 66.000 de votanți, a fost văzut ca o foaie de turnesol pentru popularitatea AfD, după mobilizarea puternică a societății germane împotriva acestui partid extremist.

Thrum a obținut 47,7% față de cele 52,3% ale lui Herrgott. În urmă cu două săptămâni, în primul tur, Thrum avea 45,7%, față de 33% ale lui Herrgott. Atunci, se credea că politicianul din partea CDU avea șanse mici să-l mai prindă din urmă pe rivalul neofascist.

Dar votanții s-au mobilizat serios în ultimele zile, într-un efort de a ține AfD în afara puterii – prezența a crescut până la 69%, permițându-i lui Herrgott, originar din regiune, să obțină suficient sprijin pentru a-și învinge adversarul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri