Pașaport diplomatic. De ce sunt importante pentru români alegerile din Israel?

Data publicării:
jonathan davis

Săptămâna viitoare sunt alegeri parlamentare în Israel. O să vă întrebaţi probabil, de ce noi, în România, ar trebui să fim interesaţi de alegerile dintr-o ţară din Orientul Mijlociu. Ei bine, să reamintim doar cel mai recent eveniment, care provocat o reacţie în lanţ şi ne-a afectat în mod direct: anunţul despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. În urma acestui anunț, au reacţionat nu doar partenerii din Uniunea Europeană, ci mai ales statele arabe şi totul a culminat cu anularea vizitei regelul Abdullah al II-lea al Iordaniei, la Bucureşti. Este deci nevoie de informaţii clare despre ce se întâmplă în alte părţi ale lumii, ca să ştim ce aşteptări să avem.  Despre mizele alegerilor din Israel vorbim la „Pașaport diplomatic” cu Jonathan Davis, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici din Israel,  într-un interviu realizat de Cristina Cileacu.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Veţi avea alegeri în Israel pe 9 aprilie şi bineînţeles, Benjamin Netanyahu candidează pentru a-şi prelungi mandatul de premier. Care sunt şansele, după părerea dvs bineînţeles, ca el să câştige din nou, dacă luăm în calcul acuzele de corupţie pe care le are de rezolvat acum?

Jonathan Davis: Un lucru este clar, că poţi spune despre Israel că este o democraţie reală. Îţi pot spune cine va fi liderul Siriei, îţi pot spune cine va fi liderul Turciei, chiar dacă ei pretind că sunt o democraţie, îţi pot spune cine va fi liderul Iordaniei, probabil că îţi pot spune cine va fi şi liderul Egiptului şi cine va fi liderul Arabiei Saudite, dar nu pot să-ţi spun cine va fi liderul Israel, aşa cum nu îţi pot spune cine va fi votat în România, în mai, în alegerile care au loc aici, pentru că aceste ţări sunt democraţii, aşa că am lămurit această problemă. Ai întrebat depre Netanyahu. Avem această tradiţie în Israel, o persoană este vinovată doar dacă aşa decide un tribunal din Israel. Iar acum, după cât ştiu eu, premierul Netanyahu va avea o audiere, după alegeri, unde va avea ocazia să-şi prezinte punctul de vedere legat de aceste acuze.

Interviul integral îl puteți urmări la „Pașaport diplomatic”. Emisiunea se difuzează la Digi24 în fiecare vineri, de la ora 11:30, și în reluare sâmbăta, după „CinemaTePeca”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...