Patrușev, declarație halucinantă: Un nor radioactiv, provenit de la munițiile cu uraniu sărăcit din Ucraina, se îndreaptă spre Europa

Data actualizării: Data publicării:
Nikolai Patrushev, Secretary of Russia’s Security Council
Nikolai Patrușev face parte din cercul cel mai intim al lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Distrugerea munițiilor cu uraniu sărăcit furnizate de Occident Ucrainei a dus la formarea unui nor radioactiv care se îndreaptă spre Europa, a declarat vineri secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev, unul dintre oamenii din cercul cel mai apropiat al lui Vladimir Putin.

Nicolai Patrușev a atras atenția în cadrul unei întruniri că președintele american Joe Biden se află la summitul G7 din Japonia, unde șefii de stat ai țărilor vestice vor discuta, la presiunea Statelor Unite, inclusiv despre asistența oferită Ucrainei, scrie agenția de presă rusă TASS.  

Patrușev a afirmat că „nu este pentru prima oară când americanii «ajută» țările în acest fel. Ei «au ajutat» și Ucraina, punând presiune pe țările-satelit ca să furnizeze muniție cu uraniu sărăcit”.

„Distrugerea acestor muniții a condus la faptul că acum un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa de Vest. În Polonia s-a înregistrat deja o creștere a nivelului radioactivității”, a avertizat secretarul Consiliului de Securitate, potrivit TASS.

În plus, a continuat el, „Statele Unite dezvoltă și folosesc deja arme chimice și biologice, inclusiv pe teritoriul Ucrainei”.

Rusia a susținut în repetate rânduri că furnizarea către Ucraina de muniții cu uraniu sărăcit reprezintă o nouă escaladare și a echivalat acest tip de muniție cu armele nucleare.

Marea Britanie, care a furnizat aceste muniții, a respins însă retorica Moscovei, arătând că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că obuzele perforante cu uraniu sărăcit au un risc foarte scăzut de contaminare radioactivă și nu se pune problema că ar avea componente nucleare.

Uraniul sărăcit „este un component standard și nu are nicio legătură cu armele nucleare. Armata britanică a folosit uraniu sărăcit pentru obuzele perforante de decenii. Rusia știe asta și încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente ale unor oameni de știință de la instituții precum Royal Society au stabilit că impactul pentru sănătatea umană și pentru mediu în urma utilizării muniției cu uraniu sărăcit este minim”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Uraniul sărăcit este ușor radioactiv, în stare solidă. Însă pentru că are o densitate de aproape de două ori mai mare ca plumbul, este folosit la fabricarea munițiilor care pot penetra blindatele. Un astfel de obuz poate trece prin obiectele solide, eliberând apoi vapori care se depun ulterior la sol sub formă de praf. Praful este ușor radioactiv.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita