Paza de Coastă chineză îşi întărește prezenţa în jurul unor insule controlate de Taiwan, pe măsură ce tensiunile se amplifică

Data actualizării: Data publicării:
harta taiwan si o parte din china
China consideră Taiwan drept una din provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Foto: Profimedia

Paza de coastă a Chinei a anunţat duminică că îşi va întări măsurile de aplicare a legii şi va patrula în mod regulat în jurul unui mic grup de insule controlate de Taiwan, în largul coastei chineze, pe măsură ce tensiunile cresc cu privire la moartea a doi cetăţeni chinezi, transmite Reuters.

Taiwanul consideră că garda sa de coastă a acționat justificat, după ce două persoane aflate pe o barcă chineză cu motor, care s-a apropiat prea mult de o insulă taiwaneză, au murit. Tragedia a fost provocată în timp ce ambarcațiunea s-a răsturnat în încercarea de a fugi de o navă a pazei de coastă. Alţi doi oameni au supravieţuit.

Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, a reclamat în ultimii ani că navele de pescuit chinezești și alte vase navighează în apele sale, în special în jurul insulelor Kinmen și Matsu, aflate la mică distanță de coasta chineză.

China a condamnat acțiunile Taiwanului și a catalogat incidentul din apropierea insulei Beiding din Kinmen drept "ticălos".

Paza de coastă a Chinei a precizat, într-o scurtă declarație, că își va întări eforturile de aplicare a legii maritime și va desfășura în mod regulat misiuni de patrulare și inspecții de aplicare a legii în apele din jurul Kinmen și Xiamen, unul dintre orașele chineze învecinate cu Kinmen.

Scopul este de a "menține în continuare ordinea în apele de interes și de a garanta siguranța vieții și a bunurilor pescarilor".

La sfârșitul zilei de sâmbătă, oficiul chinez pentru relația cu Taiwanul a transmis că decesele au provocat o "indignare puternică" în China, precizând însă că nu există ape considerate interzise.

"Pescarii de pe ambele maluri ale Strâmtorii Taiwanului au lucrat în zonele de pescuit tradiționale din zona maritimă Xiamen-Kinmen încă din cele mai vechi timpuri și nu există "ape interzise sau restricționate", a transmis instituția.

Guvernul Chinei a arătat bunăvoinţă faţă de oamenii din Taiwan, dar nu va tolera niciodată dispreţul Taiwanului faţă de siguranţa pescarilor chinezi, a mai precizat oficiul chinez.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a declarat că forţele taiwaneze vor continua să aplice regulile privind interzicerea accesului neautorizat al Chinei în apele Taiwanului din jurul Kinmen, iar acuzaţiile Chinei, de ”expulzări brutale” sunt false.

Cu toate acestea, navele fără nume, care nu au certificare sau înregistrare portuară efectuează ”intruziuni continue” şi fac manevre periculoase atunci când încearcă să fugă, determinând ”incidente nefericite” la care nimeni nu se așteaptă, susține Taiwanul.

Kinmen, și  Matsu, se află sub controlul Taiwanului încă de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949, când guvernul Republicii Chineze, înfrânt, a fugit în Taiwan după ce a pierdut în fața comuniștilor lui Mao Zedong, care au creat Republica Populară Chineză.

Kinmen a fost locul unor confruntări frecvente în timpul apogeului Războiului Rece, dar astăzi este o destinație turistică populară, deși multe dintre insulițele care fac parte din grupul de insule sunt puternic fortificate de armata taiwaneză și interzise civililor.

Taiwanul, al cărui guvern respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmă că China a apelat la așa-numitul război în zona gri, care presupune folosirea unor tactici ilegale pentru a epuiza un inamic fără a recurge efectiv la o luptă deschisă, inclusiv prin trimiterea de nave civile în apele taiwaneze sau în apropierea acestora.

De asemenea, sâmbătă, un grup de oficiali chinezi de nivel inferior din Shanghai a sosit la Taipei pentru a participa la tradiționalul Festival al felinarelor din oraș, la invitația guvernului orașului.
Cu toate acestea, primarul din Taipei, Chiang Wan-an, a declarat reporterilor că nu se va întâlni cu grupul, condus de Xu Hao, șeful departamentului de legătură al filialei din Shanghai a Oficiului pentru relații cu Taiwanul.

Anul trecut, un adjunct al șefului filialei din Shanghai a biroului a mers la Taipei pentru același eveniment și a fost întâmpinat cu proteste zgomotoase la aeroport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri