Peru: Președintele Pedro Castillo a fost arestat după ce a încercat să dizolve Parlamentul care a votat demiterea sa

Data actualizării: Data publicării:
Președintele peruvian Pedro Castillo, alături de doi procurori, după demiterea sa de către Parlament
Președintele peruvian Pedro Castillo (s), alături de doi procurori, după demiterea sa de către Parlamentul de la Lima. Foto: Profimedia Images

Președintele peruvian Pedro Castillo a fost reținut miercuri de poliție în capitala Lima, în aceeași zi în care Parlamentul a votat demiterea sa din funcție, informează CNN. Castillo a încercat să dizolve legislativul și anunțase înființarea unui „guvern excepțional”, conform AFP.

Parlamentul din Peru a votat miercuri demiterea preşedintelui Pedro Castillo, la scurt timp după ce liderul de stânga a anunţat dizolvarea legislativului precum şi decretarea stării de urgenţă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Demiterea pentru „incapacitate morală” a preşedintelui Pedro Castillo, transmisă în direct la televiziune, a fost aprobată de 101 din cei 130 de parlamentari.

Ales în iulie 2021, Pedro Castillo a trecut de două moţiuni similare, ultima dintre acestea fiind în martie 2022.

Preşedintele peruan Pedro Castillo a ordonat miercuri dizolvarea parlamentului cu câteva ore înainte de a se întruni pentru a dezbate o moţiune de demitere şi a anunţat înfiinţarea unui "guvern excepţional", relatează AFP.

Înainte de acest vot, preşedintele de stânga a declarat, într-un mesaj către naţiune de la palatul guvernului, „dizolvarea temporară a Congresului Republicii şi înfiinţarea unui guvern de urgenţă excepţional” precum şi „convocarea cât mai curând posibil a unui nou Congres dotat cu puteri constitutive”.

La rândul său, vicepreşedinta Peru, Dina Boluarte, a denunţat „o lovitură de stat care agravează criza politică” în ţară după decizia preşedintelui Pedro Castillo de a dizolva parlamentul şi de a declara stare de urgenţă. Boluarte urmează să depună jurământul în funcția de președinte al statului Peru.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri