"Peste 700.000 de copii ucraineni au ajuns în Rusia de la începutul războiului", susține avocatul pentru copii din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
copii ucraina deportati
Copii ucraineni. FOTO: Profimedia Images

Peste 700.000 de copii au ajuns în Rusia de la începutul războiului, transmite avocatul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Chiar dacă majoritatea micuților au ajuns în țara vecină fie cu părinții sau rudele, autoritățile ucrainene susțin că circa 20.000 au fost deportați forțat în Rusia și în regiunile din Ucraina ocupate de ruși.

"Din februarie 2022, Federația Rusă a primit aproximativ 4,8 milioane de locuitori din Ucraina și din regiunile Donețk și Lugansk, dintre care peste 700.000 sunt copii", se arată în raportul întocmit de Lvova-Belova, potrivit The Moscow Times.

"O majoritate covârșitoare dintre cei 700.000 de copii ucraineni au ajuns în Rusia împreună cu părinții sau rudele lor", a mai declarat oficialul rus pentru drepturile copilului, fără a oferi mai multe detalii.

Raportul consemnează 1.500 de orfani din regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, care au fost evacuați în Rusia. Dintre aceștia, circa 380 au fost între timp adoptați de părinți ruși.

Raportul nu spune nimic despre orfanii din alte teritorii ucrainene, însă subliniază că 52 de orfani din Herson, regiune ocupată de Rusia, au fost duși "temporar" în noiembrie 2022 în Crimeea.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova. Ei sunt acuzați că poartă responsabilitatea pentru deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.

O anchetă la care au colaborat și oficialii ONU a stabilit că transferul forțat și deportarea copiilor ucraineni de către Moscova în teritoriile controlate de Rusia reprezintă o crimă de război.

Kremlinul a respins mandatul CPI ca fiind "nul" din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții de la Haga.

kids of war ua
Copiii răazboiului, date la zi. FOTO: Kids of war

Kievul arată că circa 20.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la începutul războiului până în prezent, mulți dintre ei ajungând în instituții și centre de plasament.

Alți circa 15.500 de copii au fost recuperați între timp, iar 386 au fost returnați de Rusia, potrivit bazei de date "Children of War" a guvernului ucrainean.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri