Piloții ucraineni vor începe în octombrie antrenamentele pe F-16 în SUA

Data actualizării: Data publicării:
Avioane F-16. FOTO: Profimedia Images

Piloţii ucraineni vor începe să se antreneze pe avioane de luptă F-16 în SUA, începând din octombrie, a anunțat joi Pentagonul. Din septembrie, însă, piloții vor începe cursurile de limba engleză, pentru a învăța terminologia tehnică specifică, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. Acesta precizat că antrenamentele de zbor vor avea loc în Arizona, transmite Reuters.

La antrenamente vor participa piloți, dar și personal tehnic, a mai spus oficialul SUA.

Duminică, Danemarca și Olanda și-au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei avioane F-16, îndeplinind astfel o mai veche cerere a Ucrainei și contribuind la întărirea apărării aeriene. Avioanele vor ajuta la contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei.

Joi, premierul Norvegiei a declarat că țara sa va dona Ucrainei, de asemenea, F-16.

Danemarca a început deja să antreneze opt piloți ucraineni pentru a pilota avioanele. Aceștia au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup împreună cu alți 65 de oameni, personal tehnic, care vor fi instruiți cum să întrețină și să repare avioanele.

Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că nu va putea manevra avioane de luptă F-16 din SUA în toamna și iarna viitoare.

Kievul a cerut în repetate rânduri aliaților săi occidentali să furnizeze țării aeronavele, ceea ce, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este un pas important pentru înfrângerea Rusiei.

Președintele american Joe Biden autorizat în luna mai programele de pregătire pentru piloții ucraineni pe F-16.

Chiar dacă Occidentul este de partea Ucrainei în confruntarea cu Rusia, liderii din vest au spus în repetate rânduri că nu vor să declanșeze o confruntare directă între NATO, susținută de SUA, și Moscova.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri