Planurile lui Putin după victoria în alegeri: Va vizita China ca să discute cu Xi Jinping, iar Erdogan îl așteaptă în Turcia

Data publicării:
vladimir putin
Vladimir Putin a declarat că ia în considerare China pentru prima sa deplasare în străinătate din noul mandat. FOTO: Profimedia Images

Liderul rus, Vladimir Putin, proaspăt reales, a declarat marţi seara că ia în considerare China pentru prima sa deplasare în străinătate din noul mandat prezidenţial, care începe oficial în jurul datei de 7 mai. Tot în mai, Xi Jinping, la rândul său, ar urma să vină în Europa. Între timp, Recep Tayyip Erdogan îl aşteaptă pe Putin în Turcia încă din această lună, potrivit News.ro.

Reuters a aflat marţi că Putin se va deplasa în China în luna mai pentru discuţii cu Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima deplasare peste hotare a şefului de la Kremlin în noul său mandat prezidenţial.

Ulterior, agenţia rusă de ştiri TASS a relatat că marţi, la o întâlnire cu grupurile parlamentare, liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, i-a cerut lui Putin să aleagă Beijingul pentru prima sa călătorie externă.

„Sper că prima dumneavoastră vizită va fi în Est, şi nu în Vest. Tovarăşul Xi Jinping (preşedintele Chinei) aşteaptă vizita dumneavoastră, el iubeşte foarte mult ţara noastră”, a declarat Ziuganov, citat de TASS.

Putin i-a promis că va lua în considerare această deplasare.

„Cu siguranţă - fără glumă - voi lua în considerare ceea ce tocmai aţi spus”, i-a răspuns Putin cu un zâmbet, potrivit TASS.

Guvernele occidentale şi-au aliniat luni poziţiile pentru a condamna victoria zdrobitoare a lui Putin în alegerile din weekend ca fiind incorectă şi nedemocratică, dar China şi Coreea de Nord, precum şi India şi Turcia l-au felicitat pe veteranul lider rus pentru prelungirea domniei sale cu încă şase ani.

Putin, așteptat în Turcia

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus săptămâna trecută că îl va primi pe Vladimir Putin la sfârşitul acestei luni, după alegerile prezidenţiale ruse, dar nu a oferit alte detalii. Kremlinul, la rândul său, declarase anterior că vizita lui Putin în Turcia va avea loc după alegerile din Rusia din 15-17 martie.

Erdogan se pregătise să-l primească la 9 februarie pe omologul său rus, dar acesta şi-a anulat vizita în ultimul moment.

Luni, Erdogan l-a sunat pe Putin şi l-a felicitat pentru victoria în alegeri, un demers ce nu se înscrie în linia de conduită a aliaţilor din NATO.

Turcia, ţară membră NATO, susţine integritatea teritorială a Ucrainei, dar menţine, totodată, relaţii cordiale cu Rusia şi vorbeşte în mod regulat cu ambele părţi din conflict. Ankara a oferit Ucrainei sprijin militar şi politic, dar se opune sancţiunilor impuse Moscovei.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat Istanbulul la începutul acestei luni, iar Erdogan s-a oferit să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia. Luni, când Erdogan l-a sunat pe Putin, liderul turc s-a oferit din nou să medieze între Ucraina şi Rusia.

Xi Jinping merge în Franța

Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping se pregăteşte, la rândul său, să vină într-un turneu în Europa care îl va duce inclusiv în Franţa, ţara care, în afară de Statele Unite, a iritat cel mai mult Moscova în ultimul timp.

Sursele Reuters au spus că cel mai probabil, vizita lui Putin în China se va întâmpla înainte de turneul lui Xi în Europa. Deplasarea lui Putin în China va avea loc probabil în a doua jumătate a lunii mai, în condiţiile în care învestirea oficială a lui Putin în funcţia prezidenţială ar urma să aibă loc în jurul datei de 7 mai.

Însă mai mulţi oficiali aflaţi la Paris şi Bruxelles au declarat pentru Politico.eu că liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Paris, la începutul lunii mai.

Parisul şi Beijingul vor marca 60 de ani de relaţii diplomatice, în timp ce China doreşte să-şi reconstruiască relaţiile cu Europa ştirbite, din cauza „parteneriatului fără limite” al lui Xi cu Vladimir Putin, în ciuda războiului purtat de Kremlin în Ucraina.

Vizita lui Xi în Franţa, care a fost planificată de luni de zile, va fi urmărită îndeaproape la Washington şi în capitalele europene.

Întâlnirea Xi-Macron de la Paris are loc la un an după ce preşedintele francez a vizitat Beijingul şi Guangzhou. În timpul acelei vizite, Macron şi-a dublat eforturile pledând pentru autonomie strategică. Europa, a declarat el, trebuie să îşi reducă dependenţa faţă de Statele Unite şi să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China şi SUA cu privire la Taiwan. El a spus că „marele risc” cu care se confruntă Europa este că „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale ei, ceea ce o împiedică să-şi construiască autonomia strategică”.

De asemenea, ar fi de aşteptat ca Macron să viziteze din nou China în acest an, după ce în 2018 se angajase să viziteze această ţară în fiecare an.

La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, se va deplasa în China pentru o vizită, în aprilie.

Preşedintele Emmanuel Macron a iritat Rusia, dar şi aliaţii, în special Germania, în momentul în care a declarat, luna trecută, că nu trebuie exclusă posibilitatea ca ţările europene să trimită trupe în Ucraina, obiectivul fiind ca Vladimir Putin să fie învins.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri