Poate Wagner să supraviețuiască fără Prigojin? Ce urmează pentru gruparea de mercenari după moartea fondatorului său

Data actualizării: Data publicării:
Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în fruntea unui grup de mercenari ruși
Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în fruntea unui grup de mercenari ruși. Foto: Profimedia Images

Avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit într-o regiune aflată la nord de Moscova. Potrivit agenției TASS, în aparatul de zbor se aflau 7 pasageri și 3 membri ai echipajului. Toți au murit. Între anunțul prăbușirii și cel care confirma că Prigojin este în avion au trecut doar 3 minute. Mai târziu, moartea acestuia a fost anunțată de un post de televiziune apropiat Kremlinului. De altfel, și gruparea Wagner a confirmat moartea liderului său și a promis răzbunare. Poliția rusă și Garda Națională sunt în alertă maximă în regiunea Rostov, acolo unde a început revolta lui Prigojin, acum două luni. Agenția oficială de presă din Rusia anunță că toate persoanele aflate la bord au fost găsite și operațiunile s-au încheiat. Mai poate supraviețui gruparea Wagner fără fondatorul său, se întreabă jurnaliștii de la The Guardian.

Evgheni Prigojin nu a apucat să aniverseze două luni de la rebeliunea grupului său de mercenari. Internetul este plin de comentarii, supoziții și informații pe surse.

Unele dintre acestea susțin că avionul ar fi fost doborât cu tiruri trase de la sol - gloanțe sau chiar o rachetă.

Altele vorbesc despre un cadou surpriză, ajuns în ultimul moment la bordul avionului. Teoretic, ar fi fost o sticlă de vin, practic era o bombă.

Rusia a invocat un atac terorist pe care îl investighează iar unele mesaje de pe canale de telegram ale grupului Wagner vorbesc despre trădători ruși. 

Având în vedere că rolul proeminent al Wagner în operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina era deja puternic redus în urma tentativei de rebeliune armată împotriva Moscovei, dar care a adus un atac la adresa puterii lui Putin chiar dacă doar pentru o clipă, Prigojin încerca să-și recupereze o parte din influență prin operațiunea sa din Africa. Prigojin a făcut o declarație în sprijinul loviturii de stat din Niger, văzută de unii analiști ca o reamintire a modului în care Wagner servise cândva scopurilor Kremlinului.

Săptămâna aceasta a postat un videoclip de undeva din Africa, sugerând că, poate, și-a găsit un nou rol și că acțiunile lui au fost iertate. În acel videoclip, Prigojin a insistat că recrutează pentru operațiuni în Africa, invitând, de asemenea, investitori din Rusia să investească în Republica Centrafricană prin Russian House, un centru cultural din capitala țării africane.

Nu numai Prigojin a murit în incident. Cu el în avion se afla Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria, el fusese implicat în organizarea marșului spre Moscova, din iunie.

Rapoartele de pe rețelele sociale ruse asociate cu Wagner sugerează că și alți membri ai conducerii grupării ar fi fost în avion. Ceea ce este clar este că Wagner, așa cum a fost odată constituit, nu mai există, scrie The Guardian.

Potrivit rapoartelor recente, sute de luptători Wagner care fuseseră exilați în bazele din Belarus începuseră să părăsească acea țară. Unii erau nemulțumiți de salariile mai mici din acea țară, iar alții s-au dus în Africa de Vest. Forțele de acolo s-au redus cu aproximativ un sfert.

Deși au fost menționate în mod speculativ câteva nume ca posibili înlocuitori pentru Prigojin, cu aprobarea Kremlinului, nu se știe dacă vreunul dintre ei va fi capabil să-l înlocuiască.

O mare parte din imperiul african al Wagner, combinând operațiuni de dezinformare, interese comerciale tulburi și munca mercenară, s-a bazat pe conexiunile fără scrupule pe care Prigojin și apropiații săi le-au creat de-a lungul anilor.

Așa cum sugera analistul militar britanic Sean Bell pentru Sky News, în iunie, după marșul Wagner către Moscova, Wagner nu este nimic fără Prigojin: „Dacă grupul Wagner este Evgheni Prigojin, atunci este greu de văzut cum va supraviețui. Este sfârșitul așa cum îl știm noi.”

Mercenar Wagner: Avem alți comandanți cărora ne vom supune

Lângă birourile din Sankt Petersburg ale grupării Wagner, oamenii au început să lase flori și lumânări pentru Evgheni Prigojin. Printre ei, doi bărbați mascați, care au spus că sunt membri ai grupării de mercenari, au vorbit cu reporterii. Ambii au spus că de acum așteaptă noile ordine de la comandanții rămași. Un canal Telegram asociat Wagner l-a declarat pe Prigojin erou și patriot și a scris că acesta a murit de mâna "trădătorilor Rusiei".

"Nu reușesc să-mi găsesc cuvintele... Ne-am pierdut comandantul, am pierdut doi comandanți. Avem alți comandanți cărora ne vom supune. Și vom opera în continuare conform regulilor Wagner. Ne exprimăm condoleanțele... Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat. Trebuie să rămânem uniți", spune unul dintre bărbați.

"Vom aștepta instrucțiuni de la comandanții noștri", adaugă celălalt.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri