Poliția din Seul nu a răspuns apelurilor care avertizau cu privire la tragedia din Itaewon și recunoaște că a acționat "dezamăgitor"

Data actualizării: Data publicării:
busculada coreea de sud profimedia-0733937030
Tragedie de proporții la Seul, în urma unei busculade care s-a produs de Halloween Foto: Profimedia Images

Comandantul poliţiei din Coreea de Sud a recunoscut marţi că forţele de ordine primiseră mai multe semnale privind un pericol iminent înaintea busculadei mortale care s-a produs sâmbătă seara la Seul în timp ce zeci de mii de persoane sărbătoreau Halloween-ul. El a declarat că răspunsul forţelor de ordine a fost "insuficient" și "inadecvat".

Este prima recunoaștere din partea oficialilor că nu au făcut suficient pentru a o împiedica tragedia.

Pe fondul cererilor tot mai mari ca cineva să își asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat, Yoon Hee-keun a declarat că răspunsul poliției a fost "dezamăgitor". El a promis că va avea loc o anchetă complexă.

Tragedia de sâmbătă, când mii de oameni s-au adunat în Itaewon pentru a sărbători primul Halloween fără restricții, a dus la 155 de morți și 152 de răniți.

Șeful poliției a spus că poliția a primit numeroase apeluri înainte de producerea tragediei, care alertau asupra gravității situației, dar nu a existat un răspuns al poliției. Poliția din Seul a declarat că primul apel la numărul de urgență al Coreei de Sud a venit la ora locală 18:34 și că au mai fost 10 apeluri în următoarele trei ore și jumătate.

Șeful poliției a spus că poliția va efectua o "investigație intensivă rapidă și riguroasă" pentru a vedea dacă s-au luat măsuri adecvate după primirea apelurilor și dacă ofițerii au reacționat corespunzător.

Autoritățile au încercat inițial să prezinte tragedia ca pe un accident pentru care nu ar fi putut fi acuzat cineva.

Poliția comunicase anterior că a trimis mai mulți ofițeri pentru festivitățile de Halloween din acest an decât a făcut-o pentru petrecerile pre-Covid. Un politician a subliniat marți că, deoarece nu a existat un organizator principal al evenimentului, nu au fost făcute solicitări speciale către poliție pentru controlul mulțimilor și managementul siguranței.

"Este imposibil să ceri responsabilitate legală, pentru că nimeni nu a fost responsabil", a spus Yoo Sang-bum, care face parte din Partidul Puterii Populare de guvernământ, la radioul local.

Un control corespunzător al mulţimii de oameni şi al traficului din partea autorităţilor sud-coreene ar fi putut preveni sau cel puţin reduce valul de participanţi la petrecerea de Halloween de pe străzile din Seul, au declarat de asemenea luni experţi în măsuri de siguranţă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri