Video Polonia umilește Rusia în Consiliul de Securitate al ONU. Minciunile ambasadorului rus, demontate punct cu punct

Data actualizării: Data publicării:
UN special sessions on Ukraine
Ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a ținut un discurs în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în care a demontat minciunile ambasadorului rus Vasili Nebenzia. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a reluat acuzațiile nefondate la adresa Occidentului și ale Kievului. „O astfel de demagogie este nedemnă de un membru permanent al Consiliului de Securitate”, i-a transmis Sikorski în timpul discursului său.

„Mă asociez cu cuvintele ministrului Kuleba și ale colegilor mei din Uniunea Europeană. Sunt uimit de tonul și conținutul prezentării ambasadorului rus. Și m-am gândit că aș putea fi de folos corectând afirmațiile sale. Ambasadorul Nebenzia a numit Kievul un client al Occidentului. De fapt, Kievul luptă pentru a fi independent de oricine”, spune ministrul de externe polonez, în deschiderea discursului său.

Sikorski demontează ulterior, punct cu punct, minciunile diplomatului rus.

„El îi numește pe ucraineni „regimul criminal de la Kiev”. De fapt, Ucraina are un guvern ales democratic.

El le spune naziști. Ei bine, președintele este evreu, ministrul apărării este musulman și nu au prizonieri politici.

El a spus că Ucraina se zbate în corupție. Ei bine, Aleksei Navalnîi a documentat cât de onestă și integră este propria sa țară.

El a pus războiul pe seama neocolonialismului american. De fapt, Rusia a încercat să extermine Ucraina în secolul al XIX-lea, din nou sub bolșevici, iar acum este a treia încercare.

A spus că suntem prizonieri ai rusofobiei. „Fobie” înseamnă teamă irațională. Totuși, aproape în fiecare zi suntem amenințați de fostul președinte al Rusiei și de propagandiștii lui Putin cu anihilarea nucleară. Vă spun că nu este irațional – când Rusia ne amenință, avem încredere în ei.

El a spus că negăm interesele de securitate ale Rusiei. Neadevarat. Am început să ne reînarmam abia când Rusia a început să-și invadeze vecinii.

El a spus chiar că Polonia a atacat Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre ce vorbeste? Uniunea Sovietică a atacat Polonia împreună cu Germania nazistă pe 17 septembrie 1939. Ei au organizat chiar și o paradă comună a victoriei pe 27 septembrie.

El spune că Rusia a învins întotdeauna doar agresiunea. Ei bine, ce făceau atunci trupele rusești la porțile Varșoviei în august 1920? Erau într-o excursie topografică? Adevărul este că de fiecare dată când Rusia a fost invadată, ea a invadat de zece ori.

El spune că este un război perfid al Occidentului. Sfatul meu este: nu cădea în capcana occidentală. Retrage-ți trupele la granițele internaționale și evită acest complot occidental.

Mai spune că a fost o lovitură de stat ilegală la Kiev în 2014. Am fost acolo. Nu a fost nicio lovitură de stat. Președintele Ianukovici și-a ucis o sută de compatrioți și a fost demis din funcție de un parlament ucrainean ales democratic, inclusiv de propriul său partid.

Și, în cele din urmă, spune că noi, Occidentul, încercăm cumva să ne convingem că Rusia nu poate fi niciodată învinsă. Ei bine, Rusia nu a câștigat războiul Crimeei, nu a câștigat războiul ruso-japonez, nu a câștigat primul război mondial, nu a câștigat bătălia de la Varșovia, nu a câștigat în Afganistan și nu a câștigat Războiul Rece.

Dar sunt vești bune. După fiecare eșec au fost reforme.

O astfel de demagogie este nedemnă de un membru permanent al Consiliului de Securitate. Dar ceea ce a realizat ambasadorul este să ne reamintească de ce am rezistat dominației sovietice și la ce rezistă Ucraina acum.

Atunci nu au reușit să ne subjuge. Nici acum nu vor reuși să ne subjuge, nici pe noi, și nici Ucraina”, a transmis ministrul de externe polonez.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri