Pompierii au ajuns la Manchester Arena la 90 de minute după tragedie: "Sunt rușinat și furios"

Data publicării:
Police Respond To An Incident At Manchester Arena
Foto: Gulliver/GettyImages

Pompierii au ajuns la locul tragediei din Manchester la aproximativ 90 de minute după atac, deși au avut numeroase apeluri în care oamenii îi implorau disperați să sosească repede.

Police Respond To An Incident At Manchester Arena
MANCHESTER, ENGLAND - Emergency services arrive close to the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England. There have been reports of explosions at Manchester Arena where Ariana Grande had performed this evening. Greater Manchester Police have have confirmed there are fatalities and warned people to stay away from the area. (Photo by Dave Thompson/Getty Images)

Stația de pompieri se afla la mai puțin de 1 km distanță de Manchester Arena. Însă din motive încă neclare, șefii stației au decis ca echipele să nu sară în ajutorul victimelor. Andy Burnham, primarul din Manchester, a anunțat că se va face o ancheta internă pentru a stabili ce s-a întâmplat și i-a îndemnat pe oameni să nu sară la concluzii prea repede.

Însă în ultimele zile, pompierii au fost criticați dur pentru lipsa lor de răspuns și pentru faptul că au lăsat salvarea victimelor în mâinile trecătorilor, care s-au oferit voluntar să îi ducă pe oameni la spital.

În cele 90 de minute, pompierii au urmărit la televizor desfășurarea evenimentelor, iar unii dintre ei sunt furioși că nu li s-a permis să intervină. Unul dintre ei a transmis o scrisoare în care le cere iertare victimelor că nu a putut să le ajute:

"Sunt pompier de aproape 10 ani în Manchester și nu m-am simțit atât de vinovat niciodată în viața mea. Am fost în primele echipaje care au fost alertate de evenimentul tragic din acea seară. Și am stat degeaba, fără să primim nicio informație. Am aflat mai multe de la televizor, deși eram la o ședință cu ofițerii de rang înalt. Timp de 2 ore am făcut ture prin stația de pompieri, văzând cum paramedicii aflați la kilometri distanță sosiseră să ajute, iar noi stăteam degeaba.

A venit și o doamnă paramedic să ne implore să ajutăm, ne-a spus că tocmai dusese o fetiță la spital, cu speranța că îi va salva viața, dar că micuța murise. Ne-a implorat să o ajutăm, trebuia să mute victimele din calea pericolului, să le trieze și să le ducă la spital.

În ultimele nopți nu am simțit decât vină, rușine și dezamăgire față de șefii care nu au avut curaj să ne dea voie să mergem acolo.

Copii mureau, iar noi nu eram acolo să îi ajutăm. Nu mi-am dorit această meserie ca să întorc spatele celor care au nevoie de ajutorul meu. Eram la mai puțin de 1 kilometru distanță și voi purta mereu cu mine această vină. Personal, mă simt vinovat, rușinat și furios.

Aș vrea să le cer iertare oamenilor din Manchester, victimelor și familiilor lor pentru că fac parte dintr-un serviciu pe care oamenii depind și care i-a dezamăgit când aveau mai mare nevoie.

Am insistat pe lângă comandanți să ne lase să mergem, dar ne-au interzis fără să ne dea nicio explicație. Vă rog, vă rog să ne iertați."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri