Video Povestea incredibilă a unor indieni care s-au dus să viziteze Rusia de Anul Nou și au ajuns pe frontul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
indieni in uniforme militare ruse
Guvernul indian spune că este la curent cu situația unor cetățeni care au fost forțați de ruși să lupte în Ucraina. Foto: Captură video

Un grup de tineri din India, plecați pentru a sărbători Anul Nou în Rusia, a ajuns pe frontul din Ucraina în mijlocul luptelor pentru supraviețuire. Potrivit unui mesaj înregistrat de aceștia, în care cer ajutorul guvernului indian, au fost păcăliți să semneze documente de înrolare, după ce ar fi fost duși de un agent de turism în Belarus, fără viză, iar mai apoi prinși și returnați autorităților ruse. În cele din urmă, au ajuns pe front, în regiunea Donețk.

Un grup de tineri din Punjab și Haryana au făcut apel la guvernul indian pentru ajutor, susținând că au fost păcăliți să facă serviciul militar în Rusia și au fost trimiși să lupte în războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Într-un videoclip publicat pe X (fostul Twitter), șapte bărbați sunt văzuți purtând jachete militare ruse, îngrămădiți într-o cameră murdară, cu o fereastră închisă (și încuiată) la un capăt. Șase dintre ei sunt înghesuiți într-un colț, în timp ce al șaptelea - Harsh, în vârstă de 19 ani, din Haryana's Karnal - înregistrează un mesaj video în care explică situația lor și cere ajutor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivi NDTV, bărbații plecați în Rusia pe 27 decembrie - pentru a sărbători acolo Anul Nou, aveau o viză - valabilă 90 de zile - dar apoi au călătorit în Belarusul vecin.

„Un agent s-a oferit să ne ducă în Belarus... nu eram conștienți că avem nevoie de viză. Când am plecat în Belarus (fără viză) agentul ne-a cerut mai mulți bani și apoi ne-a abandonat. Poliția ne-a prins și ne-a predat către autoritățile ruse, care ne-au pus să semnăm documente”, susține Harsh în videoclip.

„Acum ei (rușii) ne forțează să luptăm în războiul împotriva Ucrainei”.

Familia lui Harsh a declarat pentru NDTV că tânărul și-a căutat un loc de muncă în străinătate și i s-a spus că ar fi mai ușor să emigreze într-o țară pe care o alege dacă ar trece prin Rusia.

„Fiul meu a plecat în străinătate pe 23 decembrie. A plecat în căutarea unui loc de muncă și a fost prins în Rusia, de unde i-a fost smuls pașaportul. Ne-a spus că au fost prinși de soldații ruși care l-au amenințat cu 10 ani de închisoare și l-au recrutat. A spus că a fost forțat să facă pregătire militară”, a susținut mama lui.

„Vreau ca guvernul să-mi aducă fiul în siguranță acasă”, a făcut aceasta apel la guvernul indian.

Fratele lui Harsh spune că acesta a fost instruit sumar și trimis în regiunea Donețk. „Este greu de spus dacă va mai fi pentru mult timp în viață”, a spus acesta.

Un alt bărbat din videoclip ar fi Gurpreet Singh, a cărui familie a cerut, de asemenea, ajutor.

Fratele său, Amrit Singh, a declarat pentru NDTV că bărbații au fost „forțați” să facă serviciul militar. „Au fost forțați să se alăture armatei acolo, deoarece documentele pe care le-au semnat în Belarus erau în limba rusă. Le-au spus că fie acceptă închisoare pentru 10 ani, fie se alătură armatei ruse”, a susținut el.

Belarus - dependentă de Rusia pentru sprijin politic și economic - este văzută ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei; Kremlinul a folosit teritoriul țării vecine pentru invazia sa din Ucraina. 

Cei șapte bărbați din videoclip se numără printre zecile de cetățeni indieni care sunt blocați în Rusia sau se află în prima linie a războiului. Toți spun că au fost păcăliți și trimiși pe front.

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că este în contact cu alți cetățeni indieni prinși în mod similar, printre care se numără Azad Yousf Kumar, un bărbat de 31 de ani din Jammu. La câteva zile după „înrolare”, Kumar a fost împușcat în picior.

Există, de asemenea, informații că cel puțin 10 indieni - din Karnataka, Telangana și Uttar Pradesh - s-au trezit în situații la fel de dramatice, după ce au fost păcăliți să vină în Rusia sub pretextul unor locuri de muncă ca livratori sau muncitori. 

Luna trecută, guvernul a declarat că este conștient că unii indieni au fost prinși în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a spus că lucrează cu omologii de la Moscova pentru a facilita eliberarea lor.

Se pare că multor indieni li s-au promis locuri de muncă, dar au fost împinsi să se înroleze; li s-ar fi dat traduceri înșelătoare ale documentelor și au fost forțați să urmeze pregătire militară fiind ulterior trimiși pe front.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri