Premierul Armeniei consideră "foarte probabil" un nou război între Armenia și Azerbaidjan

Data publicării:
harta nagorno-karabah

Premierul armean Nikol Paşinian consideră că un nou război între Armenia şi Azerbaidjan este ”foarte probabil” şi acuză Baku de ”genocid” al armenilor în regiunea separatistă Nagorno Karabah, supusă de luni de zile unei blocade azere, relatează AFP. Oficialul susține că armata azeră a creat un «ghetou» în regiune și afirmă că guvernul obstrucţionează negocierile printr-o retorică agresivă și discurs al urii îndreptat împotriva armenilor.

”Atât timp cât un tratat de pace nu a fost semnat şi cât un astfel de tratat nu a fost ratificat de către parlamentele celor două ţări, bineînţeles, un război (nou cu Azerbaidjanul - n.red.) este foarte probabil”, avertizează Nikol Paşinian.

Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie cu scopul de a prelua controlul asupra enclavei Nagorno Karabah.

Ultimul război, în 2020, a condus la o înfrângere armeană, câştiguri teritoriale azere şi un armistiţiu fragil.

Tensiunile au crescut la începutul lui iulie, când Azerbaidjanul a închis, sub diverse pretexte, circulaţia pe Coridorul Latchine - singurul drum care leagă Nagorno Karabah şi Armenia.

Această blocadă a creat o gravă criză umanitară în enclava cu o populaţie majoritar armeană, prin penurii de hrană şi medicamente şi tăieri frecvente ale curentului electric.

Premierul armean acuză Azerbaidjanul că duce o politică de epurare etnică 

”Nu este vorba despre un genocid în pregătire, ci despre un genocid care este în desfăşurare”, acuză Nikol Paşinian.

El acuză armata azeră de crearea unui ”ghetou” în Nagorno Karabah.

Ultima rundă a unor negocieri de pace, care a avut loc la 15 iulie, la Bruxelles, nu a condus la vreum progres major. Nikol Paşinian îndeamnă Occidentul şi Rusia să exercite presiuni sporite asupra Baku, în vederea unei ridicări a blocadei.

”Potrivit logicii anumitor cercuri occidentale, Rusia nu răspunde tuturor aşteptărilor noastre pentru că ea nu-şi îndeplineşte obligaţiile, însă Rusia ne spune acelaşi lucru despre Occident”, se plânge el.

Nikol Paşinian acuză că negocierile între cei doi rivali sunt obstrucţionate de ”retorica agresivă şi discursul urii al Azerbaidjanului faţă de armeni”.

El acuză Baku de faptul că poartă o ”politică de epurare etnică”.

Această enclavă a făcut obiectul unui război la prăbuşirea URSS, în anii '90, soldat cu moartea a 30.000 de oameni.

Războiul din 2020 s-a soldat cu 6.500 de morţi de ambele părţi.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri