Preşedintele Braziliei contestă sistemul electoral înainte de alegerile în care sondajele îl anunță pierzător

Data publicării:
Bolsonaro se ține de nas.
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro. Foto: Profimedia Images

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a pus la îndoială - din nou - sistemul electoral brazilian, luni, în faţa câtorva zeci de ambasadori, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale la care participă, dar în care toate sondajele îi prevăd înfrângerea.

„Vrem să corectăm defectele, vrem transparenţă, democraţie reală”, a declarat preşedintele de extremă dreapta în fața ambasadorilor, criticând din nou sistemul de vot cu urne electronice.

„Sunt acuzat în mod constant că (uneltesc o) lovitură de forţă. Avem timp să soluţionăm problema, cu participarea forţelor armate”, a adăugat şeful statului în timp ce făcea o prezentare în PowerPoint a sistemului electoral, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Jair Bolsonaro a vorbit aproape o oră la Palatul Alvorada în faţa ambasadorilor invitaţi să-l asculte pe acest subiect, în special din Franţa sau Spania.

Ambasadorii Chinei şi Argentinei, importanţi parteneri ai Braziliei, nu au fost invitaţi, din motive nespecificate.

De luni de zile, Jair Bolsonaro a insuflat ideea că buletinul de vot ar putea fi fraudulos din cauza votului prin urnă electronică, fără a oferi nici cea mai mică dovadă într-o ţară în care această formulă şi-a demonstrat fiabilitatea încă din 1996.

Fără a-l menţiona în mod explicit pe Bolsonaro, preşedintele Tribunalului Superior Electoral (TSE), Edson Fachin, a declarat la scurt timp că dezbaterea politică este „limitată de naraţiuni care tensionează societatea” şi că există un „negaţionism electoral inacceptabil”.

„E timpul să spunem «ajunge!» dezinformării. De asemenea, este timpul să spunem «nu» populismului autoritar, care ameninţă realizările Constituţiei din 1988”, a adăugat el.

Potrivit sondajelor, Jair Bolsonaro va pierde alegerile din octombrie în faţa fostului şef de stat de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Criticile sale la adresa sistemului electoral sunt menite să deschidă calea pentru o contestare a rezultatelor la urne şi posibile tulburări politice grave, apreciază analiştii.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri