Preşedintele Poloniei plusează și cere ca ţările NATO să aloce cel puţin 3% din PIB pentru apărare

Data publicării:
President of Poland, Andrzej Duda speaks to press
Andrzej Duda avertizează asupra pericolului reprezentat de Rusia. Foto: Profimedia

Statelor membre ale NATO ar trebui să li se ceară să aloce 3% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, mai degrabă decât actualul obiectiv de 2%, a afirmat luni preşedintele polonez Andrzej Duda, într-o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională al Poloniei.

Liderul de la Varșovia a spus că îi va prezenta această propunere preşedintelui american Joe Biden, cu care se va întâlni marţi la Washington, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Ţinta de 3% din PIB pentru apărare ar urma să fie limita minimă ce ar trebui să fie îndeplinită în orice condiţii, a subliniat Duda.

Actuala ţintă NATO privind cheltuielile pentru apărare prevede ca ţările membre să investească anual cel puţin 2% din PIB pe termen lung şi a fost convenită în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia. Precedenta ţintă solicitată ţărilor membre era ca bugetul pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024.

Și președintele român Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare, cerând ca România să crească aceste cheltuieli la 2,5% din PIB, față de 2%, prag pe care țara noastră îl respectă în momentul de față. 

Preşedintele Andrzej Duda şi premierul Donald Tusk se vor întâlni cu preşedintele Joe Biden marţi, la Washington, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la aderarea Poloniei la NATO.

Polonia este un aliat apropiat al SUA şi unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Ţara este considerată ea însăşi o ameninţare de către Moscova şi investeşte sume considerabile în dotarea şi pregătirea forţelor sale armate.

Conform datelor NATO, în 2023 Varşovia a investit 3,9% din PIB în apărare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri