Președintele Senatului din Italia: Executarea salutului fascist nu reprezintă neapărat întotdeauna o crimă

Data actualizării: Data publicării:
fascism
Potrivit preşedintelui Senatului italian, în momentul de faţă există "decizii conflictuale" privind caracterul penal al acestor gesturi. Foto: Twitter

Preşedintele Senatului italian, Ignazio La Russa, a afirmat că executarea salutului fascist nu reprezintă neapărat întotdeauna o crimă, pe fondul scandalului creat după ce duminică circa 1.000 de participanţi la o ceremonie comemorativă la Roma au făcut acest gest, relatează marţi ANSA. La Russa este membru fondator al partidului Fratelli d'Italia (Fraţii Italiei) al şefei guvernului, Giorgia Meloni, la originea căruia se află Mişcarea socială italiană neofascistă.

"Incertitudinea în ce priveşte (a considera ca având caracter penal) anumite gesturi în cazul unor comemorări nu contribuie la rezolvarea problemei", a declarat presei La Russa.

Potrivit preşedintelui Senatului italian, în momentul de faţă există "decizii conflictuale" privind caracterul penal al acestor gesturi, dar în scurt timp Curtea Supremă este de aşteptat să se pronunţe la rândul ei cu privire la infracțiunea de apologie a fascismului.

El a asigurat că FdI nu a avut nimic de-a face cu cele petrecute la ceremonia de duminică, la care a fost comemorat masacrul de la Acca Larentia din 1978, în care doi membri ai aripii de tineret a MSI, în vârstă de 13 şi respectiv 17 ani, au fost împuşcaţi mortal, se crede că de militanţi de extrema stângă, în faţa sediului din Roma al partidului, pe o stradă ce poartă numele unei zeităţi romane.

Un al treilea membru al MSI, în vârstă de 19 ani, a fost rănit mortal de un glonte rătăcit în cursul ciocnirilor cu poliţia care au urmat decesului celor doi.

Ministrul de Interne italian Matteo Piantedosi a afirmat în ce-l priveşte marţi, într-o audiere în comisia extraordinară a Senatului împotriva intoleranţei, rasismului, antisemitismului şi incitării la ură şi violenţă, că executarea salutului fascist de participanţi la comemorarea de duminică este "fără îndoială" un motiv de "indignare".

"Este contrar culturii noastre", a spus ministrul, adăugând însă că "interzicerea demonstraţiilor este contraproductivă".

Mai devreme marţi, Partidul Democrat (PD, opoziţia de centru-stânga) a anunţat că a depus un proiect legislativ vizând întărirea măsurilor de combatere a promovării şi glorificării ideologiei şi simbolurilor fasciste, ceea ce constituie deja o infracţiune în Italia.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri