Prigojin l-ar fi făcut pe Putin „ticălos ordinar”: „Ar fi surprinzător dacă supraviețuiește acestei declarații”

Data actualizării: Data publicării:
prigojin zbiara intr-un video
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner. Foto: Profimedia Images

Un videoclip publicat de liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a dus la o avalanșă de speculații cu privire la semnificația declarațiilor misterioase făcute de acesta. Prigojin a criticat în mod repetat conducerea militară rusă, pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major Valeri Gherasimov, dar până acum s-a abținut de la orice atac direct asupra lui Vladimir Putin.

Potrivit analiștilor de la thinktank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului, este posibil ca asta să se fi schimbat acum.

Analiștii susțin că Prigojin a folosit Ziua Victoriei pentru „a-și bate joc de Putin și a-i pune la îndoială judecata”, scrie Sky News.

În mesajul său, liderul Wagner spune că „bunicuțul fericit se gândește că-i este bine. Dar ce să facă țara mai departe? Dacă el va avea dreptate, să ne dea Dumnezeu sănătate la toți. Dar ce să facă țara, ce să facă copiii noștri, nepoții noștri, viitorul Rusiei și cum să câștigăm războiul, dacă, din întâmplare, eu doar presupun, s-ar adeveri că acest bunicuț este un ticălos ordinar?”.

ISW spune că „Prigojin se referă probabil la Putin, care este adesea numit „bunicul” (sau mai precis „Bunkernyi ded” sau „bunicul din buncăr”), iar Prigojin a atacat anterior pe nume alți oficiali și comandanți ruși, însă nu a făcut acest lucru împotriva lui Putin”.

În timp ce șeful mercenarilor Wanger a încercat anterior să treacă peste autoritatea liderilor militari, spun analiștii, „atacurile sale crescânde asupra lui Putin ar putea să erodeze și mai mult autoritatea lui liderului rus în jocul de putere de la Kremlin, unde actori individuali se luptă pentru poziție și influență”.

Comentariile au declanșat observații similare din partea altor experți, dintre care unii au sugerat că scopul final al lui Prigojin ar putea fi detronarea și înlocuirea lui Putin în funcția de președinte al Rusiei.

Anders Aaslund, un expert în politica rusă și fost consilier economic al guvernului rus din 1991 până în 1994, a spus că „ar fi surprinzător dacă Prigojin supraviețuiește acestei declarații”, mai scrie Sky News.

Prigojin, în ultima perioadă, a ieșit în evidență prin mesaje extrem de dure trasmise conducerii de la Moscova, recent, într-un discurs plin de înjurături, acesta i-a acuzat pe Șeful Statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu că nu furnizează mercenarilor săi munițiile cerute.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri