Primarul din Melitopol, despre perioada în care a fost prizonierul rușilor: „Am înțeles că viața mea și cea a civililor valorează zero”

Data publicării:
fedorov primar melitopol
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit aproape o săptămână de ruși. Foto: Profimedia Images

Un primar ucrainean a descris interogatoriul „dur” la care a fost supus timp de mai multe ore, în perioada în care a fost prizonierul forțelor ruse, în orașul ucrainean Melitopol. Edilul, eliberat după aproape o săptămână, a făcut apel la Papa Francisc pentru a opri un război care a distrus orașul său, scrie Reuters.

„Au fost șase zile periculoase pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și cea a civililor valorează zero”, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, aflat acum sub controlul Rusiei, într-un interviu dat la o lună după eliberare.

Fedorov a fost răpit pe 11 martie, după ce forțele ruse au capturat orașul Melitopol, care se află la vest de orașul asediat Mariupol, într-o regiune pe care Rusia încearcă să o controleze. Kievul a anunțat eliberarea lui Fedorov într-un schimb de prizonieri pe 16 martie.

Rusia, care numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune militară specială”, nu a făcut niciun comentariu cu privire la detenția primarului sau la schimbul de prizonieri raportat de Ucraina.

Fedorov s-a întâlnit sâmbătă cu Papa Francisc și cu cardinalul Pietro Parolin, înainte de a participa la slujba din ajunul Paștelui. 

Descriind perioada în care a fost reținut de către forțele ruse în departamentul de poliție din Melitopol, Fedorov a spus: „Au venit noaptea la mine cinci sau șapte soldați și m-au interogat aproximativ patru sau cinci ore, dialog dur”.

„Au vrut să dea un exemplu despre ce s-ar întâmpla dacă nu vom fi de acord cu ceea ce vor”, a declarat primarul pentru Reuters și pentru ziarul italian Il Messaggero, spunând că s-a confruntat cu torturi „psihice”, dar nu fizice.

„Soldații ruși au presupus că vor fi bineveniți, dar nu au fost... și de aceea rușii au fost foarte, foarte supărați”, a mai spus acesta.

„Nu există mâncare în oraș. Nu există medicamente. Jumătate din orașul meu este distrus. Peste 200 de oameni au fost răpiți. Nu este sigur să mergi pe străzi”, a spus Fedorov.

Rusia neagă că a vizat civili și respinge ceea ce Ucraina spune că este o dovadă a atrocităților armatei ruse, declarând că Kievul le-a înscenat pentru a submina discuțiile de pace.

Cucerirea Melitopolului, Mariupolului și a coastei de sud ar oferi forțelor ruse o legătură terestră între separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Rusia a spus că deține controlul aproape total asupra Mariupolului.

Fedorov, care a spus că a rămas în contact regulat cu oamenii din Melitopol, a mai declarat că l-a invitat pe papa să viziteze Ucraina: „Poate ar putea opri acest război”.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe papă în Ucraina, promițând că îi va garanta securitatea.

Papa Francisc a criticat Rusia, cerând încetarea războiului. Adresându-se lui Fedorov și altor ucraineni la slujba din ajunul Paștelui, papa a spus: „Aveți curaj, noi vă însoțim”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...