Primele victime ale atacurilor cu rachete lansate de rebelii Houthi pe mare. Doi membri ai unui echipaj de navă au murit

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0841013311
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Doi membri ai unui echipaj de navă au fost uciși într-un atac cu rachete lansate de rebelii Houthi asupra unui cargobot aflat în largul sudului Yemenului, au anunțat oficiali americani. Acestea sunt primele decese provocate de atacurile grupării asupra navelor comerciale, transmite BBC.

Nava True Confidence, sub pavilion Barbados, a fost abandonată și plutea în derivă având un incendiu la bord, au declarat administratorii.

Aceasta a fost lovită în Golful Aden în jurul orei 09:30 GMT, au adăugat ei.

Rebelii Houthi spun că atacurile lor sunt pentru a-i susține pe palestinieni în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Într-un comunicat, gruparea susținută de Iran a declarat că echipajul navei True Confidence a ignorat avertismentele forțelor navale houthi.

Ambasada britanică din Yemen a declarat că decesul marinarilor a fost „consecința tristă, dar inevitabilă, a tirului nechibzuit de rachete al rebelilor Houthi asupra navelor internaționale” și a insistat că atacurile trebuie să înceteze.

Șase membri ai echipajului au fost, de asemenea, răniți, a declarat un oficial american pentru CBS.

Atacul a avut loc la aproximativ 50 de mile marine (93 km) la sud-vest de orașul yemenit Aden, a precizat într-un comunicat un purtător de cuvânt al proprietarilor și administratorilor navei.

În urma atacului, postul de televiziune Al-Masirah TV, controlat de rebeli, a anunțat miercuri seara că două lovituri aeriene coordonate de SUA au vizat aeroportul internațional din Hudaydah, oraș-port la Marea Roșie controlat de Houthi.

Nava True Confidence fusese contactată prin radio VHF de un grup care se autointitula "Marina yemenită" și i s-a spus să schimbe cursul, potrivit agenției britanice Maritime Trade Operations (UKMTO).

Navele din apropiere au raportat apoi o bubuitură puternică și o coloană mare de fum.

UKMTO a precizat că nava True Confidence a fost lovită și a suferit avarii și că nave militare ale unei coaliții maritime internaționale conduse de SUA au acordat sprijin navei și echipajului acesteia.

Centrul de securitate maritimă al UE-Cornul Africii (MSCHOA) a declarat, de asemenea, că sunt în curs de desfășurare operațiuni de salvare.

Purtătorul de cuvânt al administratorilor navei a declarat că nu are informații despre starea echipajului navei, format din 20 de marinari și trei gărzi înarmate.

Rebelii Houthi au afirmat în comunicatul lor că True Confidence este o "navă americană", dar purtătorul de cuvânt al administratorilor a spus că nava nu are "în prezent nicio legătură cu vreo entitate americană".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul va continua să îi tragă la răspundere pe rebeli pentru atacurile lor și a cerut guvernelor din întreaga lume să facă același lucru.

"Rebelii Houthi au continuat să lanseze aceste atacuri nesăbuite, fără să țină cont de bunăstarea civililor nevinovați care tranzitează Marea Roșie, iar acum au ucis, din păcate și în mod tragic, civili nevinovați", a declarat Matthew Miller.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat: "Condamnăm atacurile nesăbuite și nediscriminatorii ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim global și cerem să înceteze".

"Vom continua să apărăm libertatea de navigație și să ne susținem afirmațiile prin acțiuni", a postat el pe rețelele sociale.

True Confidence este deținută de True Confidence Shipping SA, înregistrată la o adresă din Liberia, și este operată de Third January Maritime Ltd din Grecia, a precizat el.

Cu toate acestea, nava fusese deținută anterior de Oaktree Capital Management, cu sediul în SUA, a relatat AP. Oaktree a refuzat să comenteze pentru AP.

Nava avea un echipaj de 20 de persoane, dintre care un indian, patru vietnamezi și 15 cetățeni filipinezi. Trei gărzi înarmate - două din Sri Lanka și una din Nepal - se aflau, de asemenea, la bord.

Nava de transport naviga spre Jeddah, în Arabia Saudită, din Lianyungang, China, conform datelor de monitorizare, și transporta produse siderurgice și camioane, a declarat purtătorul de cuvânt.

După aproape patru luni de atacuri susținute cu drone și rachete din partea rebelilor Houthi împotriva navelor care trec prin Golful Aden și Marea Roșie, un atac fatal era poate, după cum a declarat ambasada britanică, inevitabil.

Forța navală condusă de SUA în regiune a doborât un număr pe cât posibil mai mare dintre aceste rachete și drone, dar sunt pur și simplu prea multe pentru a le putea distruge pe toate.

Rebelii par să aibă o rezervă inepuizabilă de rachete. Acest lucru pune sub semnul întrebării eficacitatea campaniei de lovituri aeriene conduse de SUA, care a vizat locațiile de lansare, depozitele de muniție și posturile de comandă și control ale grupării.

Acum că atacurile rebelilor au devenit mortale, vor exista cu siguranță apeluri pentru intensificarea represaliilor împotriva lor, extinzând numărul de ținte în interiorul Yemenului, notează BBC. Dar, la rândul său, acest lucru riscă să ducă la o escaladare într-o regiune deja tensionată din cauza situației umanitare din Gaza.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri