Primul deținut transferat de Administrația Biden din închisoarea de la Guantanamo

Data actualizării: Data publicării:
centrul de detentie de la guantanamo
În centrul de detenție de la Guantanamo, Cuba, mai sunt închiși 39 de deținuți. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden a transferat pentru prima dată un deținut din centrul de detenție din Guantanamo Bay, trimitând un bărbat marocan acasă, repatrierea lui Abdullatif Nasser a fost recomandată de un comitet de revizuire în iulie 2016, însă aceasta a rămas la Guantanamo pe durata președinției lui Donald Trump, scrie The Guardian.

Transferul lui Nasser ar putea sugera că Joe Biden depune eforturi pentru a reduce numărul deținuților de la Guantanamo, care acum se ridică la 39. George W Bush și Barack Obama au susținut procesul de transfer al prizonierilor, dar acesta s-a blocat sub Donald Trump.

Trump a spus chiar înainte de a prelua funcția că nu ar trebui să existe alte repatrieri din centrul de detenție. „Aceștia sunt oameni extrem de periculoși și nu trebuie lăsați înapoi pe câmpul de luptă”, spunea Trump.

Posibilitatea ca foști deținuți din Guantanamo să reia activitățile ostile a fost de multă vreme o preocupare care a jucat un rol central în dezbaterea privind eliberările. Datele arătau că în 2016 că aproximativ 17% din 728 de deținuți care au fost eliberați au fost „confirmați” și 12% erau „suspectați” că s-au angajat din nou în astfel de activități.

SUA au mulțumit Marocului pentru facilitarea transferului lui Nasser.

„Statele Unite felicită Regatul Maroc pentru parteneriatul său de lungă durată în asigurarea intereselor de securitate națională ale ambelor țări”, se menționează în declarația Pentagonului. „Statele Unite sunt, de asemenea, extrem de recunoscătoare pentru disponibilitatea Regatului de a sprijini eforturile continue ale SUA de a închide facilitatea de detenție de la Guantanamo.”

Nasser a fost membru al unui grup non-violent, dar ilegal marocan islamist din anii 1980, conform dosarului său de la Pentagon. În 1996, a fost recrutat pentru a lupta în Chechyna, dar a ajuns în Afganistan, unde s-a antrenat într-un lagăr al-Qaida. A fost capturat după ce s-a luptat cu forțele americane de acolo și a fost trimis la Guantánamo în mai 2002.

Un oficial militar numit să-l reprezinte în fața comisiei de examinare a spus că a studiat matematică, informatică și engleză la Guantanamo, creând un dicționar de 2.000 de cuvinte arabă-engleză. Oficialul a declarat consiliului că Nasser „regretă profund acțiunile sale din trecut” și și-a exprimat încrederea că se va reintegra în societate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri