Primul pas pentru deblocarea Brexitului: Alegerile anticipate, stabilite pentru 12 decembrie

Data actualizării: Data publicării:
Labour Announce Plans To Revive Struggling High Street
FOTO: Christopher Furlong/Getty Images

Şeful opoziţiei din Parlamentul britanic, Jeremy Corbyn, a acceptat solicitarea prim-ministrului Boris Johnson şi a Partidului Conservator de a programa alegeri anticipate în luna decembrie, relatează CNN. Decizia vine după ce votul pe acordul pentru Brexit al prim-ministrului a fost amânat, iar legislativul britanic a hotărât amânarea datei Brexitului pentru 31 ianuarie 2020.

ACTUALIZARE. Camera Comunelor a aprobat, marţi seară, cererea premierului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat pe 12 decembrie, în eforturile pentru depăşirea crizei Brexit, informează Mediafax.

Premierul Boris Johnson a introdus în Camera Comunelor un proiect de lege care prevede convocarea alegerilor parlamentare anticipate prin modificarea legii de desfăşurare a scrutinului la data fixată pentru finalul actualei legislaturi. Moţiunea de convocare a alegerilor parlamentare a fost aprobată cu 438 de voturi pentru şi 20 împotrivă, relatează Sky News. Această moţiune avea nevoie de majoritate simplă pentru a fi aprobată. Camera Lorzilor urmează să se pronunţe pe tema convocării scrutinului peste câteva zile, dar decizia va fi o formalitate.

Luni seară, Camera Comunelor respinsese cererea Guvernului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat. Moţiunea de luni seară a primit 299 favorabile şi 70 împotrivă, dar avea nevoie de 434 de voturi favorabile (două-treimi) pentru a fi aprobată.


Știrea inițială:

Liderul Partidului Laburist şi-a dat acordul pentru declanşarea alegerilor anticipate în luna decembrie. Şi Boris Johnson, dar şi laburiştii speră că prin alegeri anticipate vor putea debloca, într-un final impasul în ceea ce priveşte Brexitul.

Boris Johnson speră să obţină o majoritate solidă cu ajutorul căreia să poate să primească votul pentru acordul negociat cu UE şi să-şi continue activitatea în fruntea executivului de la Londra pentru încă patru ani.

Jeremy Corbyn, în schimb, speră să ca partidul său să obţină majoritatea, fapt ce l-ar propulsa în fruntea guvernului Regatului. Laburiştii vor declanşarea unui nou referendum prin care britanicii să aleagă dacă mai vor Brexit, iar dacă răspunsul este afirmativ, ce fel de acord îşi doresc.

„Oricine ar deveni noul prim-ministru, va trebui să aibă curajul să îşi confrunte acordul sau lipsa unui acord (de divorţ cu UE) cu un vot popular. În aceste condiţii, vreau să clarific faptul că laburiştii vor face campanie pentru rămânerea în UE în confruntarea cu o ieșire fără acord sau un acord conservator ce nu protejează economia şi locurile de muncă”, spunea Jeremy Corbyn în luna septembrie.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Câți angajați are Selly la compania pe care o conduce. Vloggerul a vorbit deschis despre investițiile pe care...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...