Prințul Charles nu va mai accepta donații mari de bani cash, după scandalul cu șeicul din Qatar

Data actualizării: Data publicării:
Prințul Charles la o conferință a Commonwealth-ului britanic
Prințul de Wales a acceptat de la un fost prim-ministru din Qatar o valiză în care era suma de un milion de euro în numerar a relatat săptămânalul „Sunday Times”, care precizează că aceasta a fost doar una dintre cele trei donații, în valoare totală de trei milioane de euro, făcute cash de șeicul Hamad bin Jassim al Thani. Foto: Profimedia Images

Prințul Charles nu va mai accepta donații mari în numerar pentru organizațiile sale caritabile, a anunțat, miercuri, o sursă din Casa Regală britanică, conform The Guardian. Anunțul vine după ce moștenitorul coroanei britanice a fost criticat dur pentru că ar fi primit un milion de euro într-o valiză de la un șeic din Qatar.

The Sunday Times a relatat, anterior, că prințul Charles a acceptat personal donația trimisă către Organizația Caritabilă Prince of Wales de șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, un fost prim-ministru al Qatarului. Conform informațiilor din articolul de presă, cele trei donații au fost făcute între 2011 și 2015.

Clarence House a reacționat la articolul de presă și a precizat că donațiile de la șeic au fost transmise imediat către una dintre organizațiile caritabile ale prințului și că au fost urmate toate procedurile corecte.

O sursă din Casa Regală britanică a mai precizat că succesorul reginei Elisabeta „acționează după sfatul consilierilor”.  

„Situațiile și contextele se schimbă de-a lungul anilor. Pot să spun cu certitudine că după mai mult de o jumătate de deceniu, situația a evoluat, că acest lucru nu s-a mai întâmplat și că nu se va mai întâmpla din nou. Ce a fost atunci a fost atunci”, a spus sursa citată, conform The Guardian.

Deși nu există nicio dovadă sau sugestie că s-ar fi întâmplat vreo ilegalitate, sau că Charles a oferit ceva în schimbul acelor bani, criticii săi spun că acuzațiile arată că moștenitorul coroanei britanice nu are o judecată bună.

„Banii au fost trimiși imediat organizațiilor sale caritabile, iar aceste organizații sunt cele care au decis să accepte acești bani. Decizia este a lor. Și au făcut acest lucru, și după cum au confirmat, au îndeplinit toate procedurile corecte. Auditorii au verificat totul”, a mai precizat sursa citată.

Recent, poliția metropolitană din UK investighează acuzații în legătură cu altă organizație caritabilă a prințului Charles, The Prince’s Foundation, care ar fi implicată într-o schemă prin care un milionar saudit ar fi urmat să fie înnobilat și să primească cetățenia britanică în schimbul unor donații generoase.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri