Prințul Harry acuză presa britanică de practicarea interceptărilor telefonice la scară largă

Data actualizării: Data publicării:
printul harry
Prințul Harry acuză presa britanică de practicarea interceptărilor telefonice la scară largă. Foto: Profimedia

Prințul Harry a declarat că interceptările telefonice au fost practicate la scară largă de presa britanică și că s-ar simți nedreptățit dacă Înalta Curte de la Londra ar decide că nu a fost o victimă, scrie Reuters.

Harry, primul membru cu rang înalt din familia regală a Regatului Unit care a depus mărturie în instanță în ultimii 130 de ani, a fost interogat miercuri privind acuzațiile potrivit cărora tabloidele au folosit mijloace ilegale pentru a-l urmări încă de când era copil.

Marți, timp de aproape cinci ore, Harry a răspuns întrebărilor adresate de Andrew Green, avocatul Mirror Group Newspapers (MGN), editorul Daily Mirror, Sunday Mirror și Sunday People, într-un proces pe care el şi alte 100 de persoane l-au deschis împotriva Mirror Group Newspapers (MGN).

Reclamanţii au acuzat editorul tabloidelor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People de interceptări telefonice practicate pe scară largă şi de obţinerea ilegală de informaţii private între 1991 şi 2011.

Avocatul Andrew Green a declarat a spus că nu există dovezi care să indice acţiuni de hacking ale telefonului. „Dacă instanța ar constata că nu telefonul dvs nu a fost interceptat niciodată de vreun jurnalist MGN, ați fi ușurat sau ați fi dezamăgit?” l-a întrebat Green pe prinț, al cincilea în linie la tron.

Harry a răspuns: „Ar fi speculații... Cred că hacking-ul a fost la scară industrială în cel puțin trei ziare la acea vreme și asta este fără îndoială. Dacă s-ar lua o decizie împotriva mea și a celorlalte persoane, având în vedere că Mirror Group a acceptat hacking-ul, ...da, aș simți o oarecare nedreptate”, a spus el.

Ca răspuns la sugestia lui Green că Harry și-ar fi dorit să fie o victimă, prințul a răspuns: „Nimeni nu vrea să i se spargă telefonul”.

În declarația sa scrisă și în interogatoriu, Harry a spus că presa are „sânge pe mâini” și că i-a distrus adolescența, i-a distrus relațiile cu prietenii și iubitele și a semănat paranoia și neîncredere încă din 1996, când era școlar.

În mărturia scrisă, Harry a denunţat felul în care a fost tratat de către presă. El a spus că a fost catalogat drept „un prinţ playboy”, „un prost”, „un ratat” şi „un tip care renunţă”.

Marți, Harry a spus că presa a încercat să îi distrugă relaţiile cu fostele lui iubite, învinovăţind tabloidele pentru despărţirea lui de Chelsy Davy şi pentru micşorarea cercului său de prieteni, fapte care i-ar fi provocat accese de depresie şi paranoia. „Privind acum înapoi, acest comportament din partea lor a fost complet josnic”, a adăugat prinţul Harry, potrivit căruia tabloidele au incitat publicul la „ură şi hărţuire” faţă de viaţa lui privată şi cea a soţiei sale, Meghan, scrie Agerpres.

„Cât de mult sânge va mai trebui să păteze degetele cu care ei scriu (articole, n.red.) înainte ca cineva să oprească această nebunie?”, a adăugat el.

Întrebat de avocatul Green dacă a sugerat prin acea declaraţie că jurnaliştii grupului MGN care au scris articolele aflate în centrul procesului aveau mâinile pătate cu sânge, prinţul Harry a răspuns astfel: „Unii dintre editori şi jurnalişti sunt responsabili de a fi provocat multă durere, supărare şi în anumite cazuri - poate din neatenţie - chiar moartea” unor oameni.

Harry a mai spus că mii sau chiar milioane de articole au fost scrise despre el, în timp ce avocatul Green l-a întrebat dacă a citit articolele vizate în momentul în care acestea au fost publicate de MGN.

Avocatul a încercat totodată să pună sub semnul întrebării afirmaţia prinţului britanic că informaţiile ar fi fost obţinute ilegal şi a declarat că stresul suferit de Harry a fost cauzat mai degrabă de felul în care presa generalistă a acoperit din punct de vedere mediatic familia regală britanică, nu de articolele publicate de MGN.

Andrew Green i-a mai spus spus lui Harry că acuzaţia potrivit căreia articolul în care se afirma că prinţul britanic şi-a fracturat un deget în adolescenţă ar fi fost rezultatul unei interceptări telefonice ilegale sau al unei obţineri ilegale de informaţii, aparţine „total de domeniul speculaţiei”.

Procesul de şapte săptămâni intentat împotriva MGN a început luna trecută, când Harry şi ceilalţi reclamanţi au afirmat că interceptările telefonice şi obţinerile ilegale de informaţii au fost realizate cu ştiinţa şi aprobarea editorilor seniori şi a directorilor grupului.

Luni, avocatul prinţului britanic, David Sherborne, a declarat că mama lui Harry, regretata prinţesă Diana, a fost şi ea o victimă a interceptărilor telefonice. Prinţul Harry a făcut trimitere la acest fapt în declaraţia lui de martor, în care l-a învinovăţit pe un fost editor de la Daily Mail, Piers Morgan.

Piers Morgan, devenit între timp un celebru prezentator TV şi care lucrează pentru grupul News Corp deţinut de Rupert Murdoch, a negat întotdeauna că ar fi fost implicat sau că ar fi ştiut despre acele interceptări telefonice sau orice activităţi ilegale.

Grupul MGN, deţinut de Reach, a recunoscut anterior că ziarele sale au fost implicate în interceptări telefonice, încheind astfel acorduri cu 600 de reclamanţi, însă avocatul Andrew Green a precizat că nu există nicio dovadă că Harry ar fi fost victima unei astfel de practici.

Editorul a argumentat că unele dintre informaţiile personale vizate de acest proces au fost obţinute de la asistenţi regal de rang înalt, inclusiv de la unul dintre foştii consilieri principali ai tatălui prinţului Harry.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri