Probe strânse în zeci de ani de cercetare au fost distruse după ce congelatorul de la Institutul Karolinska din Suedia s-a stricat

Data publicării:
probe de cercetare
Probe strânse în zeci de ani de cercetare au fost distruse după ce congelatorul de la Institutul Karolinska din Suedia s-a stricat. FOTO Facebook Karolinska Institutet

Probe colectate de-a lungul a zeci de ani de cercetătorii de la prestigioasa universitate medicală suedeză Karolinska au fost distruse după ce congelatoarele au funcţionat defectuos în timpul sărbătorilor de Crăciun, a anunţat luni instituţia, care a raportat incidentul la poliţie, scrie The Guardian.

Eşantioanele erau păstrate la o temperatură de minus 190 de grade Celsius în rezervoare răcite cu azot lichid la Institutul Karolinska, o renumită universitate medicală din Stockholm. Karolinska găzduieşte, de altfel, Adunarea Nobel, care selectează câştigătorul Premiului Nobel pentru Medicină.

Între 22 şi 23 decembrie, alimentarea cu azot lichid a 16 rezervoare criogenice a fost întreruptă. Deşi rezervoarele pot funcţiona timp de patru zile fără azot lichid suplimentar, acestea au fost lipsite de această substanţă timp de cinci zile, ceea ce a dus la distrugerea eşantioanelor de la mai multe instituţii.

"Acest lucru s-a întâmplat în cel mai prost moment posibil în Suedia, cu doar o zi înainte de Ajunul Crăciunului", a declarat Matti Sallberg, decanul Institutului Karolinska.

Unele media au relatat că valoarea estimată a eşantioanelor pierdute este de aproximativ 500 de milioane de coroane (47 de milioane de dolari). În schimb, Sallberg a declarat că nu a fost făcută o estimare oficială a valorii eşantioanelor pierdute, dar că aceasta se ridică uşor la câteva milioane.

"Cei mai afectaţi sunt cei care fac cercetări în domeniul leucemiei, deoarece au colectat eşantioane de la pacienţi pe o perioadă de până la 30 de ani", a declarat Sallberg.

O anchetă internă a fost lansată la universitate şi, deşi nu există indicii de sabotaj, incidentul a fost raportat şi la poliţie. "În prezent, nu există niciun indiciu că incidentul s-ar datora unei influenţe externe, dar se întocmeşte un raport al poliţiei pentru a acoperi toate ipotezele", a mai spus Sallberg.

Toate probele erau destinate strict cercetării, iar pierderea lor nu ar urma să afecteze îngrijirea actuală a pacienţilor. Însă ele ar fi urmat să fie folosite pentru cercetări viitoare. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri