Protest în Franța. Medicii cu diplome din țări non-UE rămân fără locurile de muncă. O parte dintre aceștia devin migranți ilegali

Data publicării:
profimedia-0833555690
Foto: Profimedia Images

„Ieri aplaudaţi, astăzi expulzaţi!”: circa o sută de medici cu diplome obţinute în străinătate, dar practicieni în Franţa uneori de ani de zile, au manifestat joi în faţa Ministerului Sănătăţii de la Paris în faţa riscului unei „disponibilizări masive”, pentru că statutul lor administrativ, precar, nu mai există de la 1 ianuarie, informează AFP, preluată de Agerpres. 

Sub ferestrele ministerului, aceşti medici practicieni scandau, la apelul sindicatelor, „Medici străini, medici uitaţi!”. 

„Există la ora actuală circa 2.000 de medici, indispensabili în servicii, puşi în prima linie în timpul epidemiei de COVID-19, însă cărora tocmai li s-a spus «nu mai vrem să vă păstrăm»”, a rezumat pentru AFP un reprezentant sindical, Halim Bensaidi. „Pentru ei, la fel ca pentru spital, aceasta este o catastrofă”, a adăugat el. 

O parte dintre aceşti medici devin migranţi ilegali. 

De peste 20 de ani, „deşertificarea” medicală a determinat mai multe unităţi medicale din Franţa să recruteze medici cu diplome obţinute în afara Uniunii Europene. Extrem de prost remuneraţi şi în situaţie precară, ei puteau spera să obţină o „autorizaţie de exercitare completă” după o procedură complexă de mai mulţi ani. 

Aceşti practicieni licenţiaţi în afara Uniunii Europene trebuie în principiu să treacă un concurs de selecţie, denumit „teste de verificare a cunoştinţelor”, apoi să urmeze un traseu de consolidare a competenţelor timp de doi ani la spital, înainte de a-şi vedea dosarul examinat de comisie. 

Însă multă vreme a existat un regim de derogare, permiţând spitalelor să-i recruteze pe „non-laureaţi” sub diverse statute foarte precare, remunerate cu sume între 1.500 şi 2.200 de euro pe lună. 

Acest regim temporar, prelungit de mai multe ori, s-a încheiat definitiv pe 31 decembrie 2023. La ora actuală, reînnoirea contractelor lor este imposibilă. 

Ei ar trebui cu toţii să reuşească la testele cerute anul acesta pentru a continua să profeseze. „Doar că, fiind 10.000 de candidaţi în concurs - dintre care o parte înscrişi în străinătate - pentru 2.700 de posturi scoase, acest lucru este imposibil”, deplânge Halim Bensaidi. 

În timpul conferinţei sale de presă de marţi, preşedintele Emanuel Macron a promis că „va regulariza numărul de medici” străini, fără a preciza cum şi la ce dată limită. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri