Protestele din Hong Kong scad în dimensiuni, dar devin mai violente

Data actualizării: Data publicării:
Anti-Government Protest Movement in Hong Kong
FOTO: Chris McGrath/Getty Images

Zeci de oameni au fost răniţi duminică, după o nouă noapte de violenţe la Hong Kong. Metropola asiatică se află în a 15-a săptămână consecutivă de proteste anti-guvernamentale şi pentru democraţie, informează CNN.

Mii de oameni au luat parte la protestele iniţial paşnice, dar neautorizate. Protestatarii au mers în marş până la clădirea guvernamentală, unde au cerut executivului metropolei să ia act de cele cinci solicitări ale lor.

Manifestaţiile au devenit violente destul de repede după ce mai mulţi protestatari radicali au apărut în apropierea clădirii legislativului şi au început să arunce cu cărămizi şi cocktailuri molotov spre forţele de ordine.

Poliţiştii au răspuns la rândul lor cu grenade cu gaz lacrimogen şi tunuri de apă. De această dată, forţele de ordine au folosit jeturi de vopsea albastră – vopseaua conţine gaze lacrimogene şi este folosită şi pentru a marca protestatarii pentru ca poliţiştii să îi poată aresta mai uşor ulterior.

Răspunsul în forţă al autorităţilor a făcut ca protestatarii să se retragă, iar ce a urmat a fost o cursă de-a şoarecele şi pisica între poliţişti şi manifestanţi care a durat toată noaptea. În acest timp, protestatarii violenţi au dat foc şi au vandalizat staţiile de metrou.

Peste 28 de persoane au fost rănite duminică, conform informaţiilor venite de la spitale. Dintre aceştia, 13 bărbaţi şi 4 femei au fost externaţi luni dimineaţă, iar alţi 11 rămân în spital. Doi bărbaţi sunt în stare gravă.

Deşi violenţele sunt la ordinea zilei de când au început protestele, fosta colonie britanică se confruntă acum cu scene urâte mai ales la marginea protestelor, unde membrii unor grupări pro-guvernamentale, majoritatea imigranţi din restul Chinei aduşi în Hong Kong de puţină vreme, au început să-i atace pe protestatari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri