Video&Foto „Puterea este în mâinile noastre. Trebuie să plece acasă”. Mii de oameni au protestat în Israel față de guvernul lui Netanyahu

Data actualizării: Data publicării:
o femeie protesteaza in tel aviv
Oamenii îl acuză pe Netanyahu că a gestionat greşit securitatea naţiunii şi cer noi alegeri. FOTO: Profimedia Images

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta față de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l pe liderul veteran că a gestionat greşit securitatea naţiunii şi cerând noi alegeri, relatează Reuters.

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta față de guvernul premierului Benjamin Netanyahu. FOTO: Profimedia Images
Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta față de guvernul premierului Benjamin Netanyahu. FOTO: Profimedia Images

Protestele antiguvernamentale care au zguduit naţiunea pentru o mare parte din 2023 au încetat după atacurile Hamas din sudul Israelului de pe 7 octombrie, dar, în contextul în care războiul devastator din Gaza a intrat în a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin scăzut pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin din ce în ce mai puternice, deşi nu există niciun indiciu că poziţia sa este ameninţată iminent.

Acest lucru s-a reflectat în prezenţa de sâmbătă seara într-o piaţă centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut.

Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât cele de anul trecut, ea a cuprins totuşi câteva mii de oameni, mulţi bătând în tobe, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.

„Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci - cei evacuaţi de la graniţele nordice şi sudice, familiile victimelor, rezerviştii, ostaticii. Puterea este în mâinile noastre pentru a schimba şi a repara. Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!”, a declarat Noam Alon, al cărei frate, soldat, a fost ucis încercând să cureţe un oraş israelian de atacatorii Hamas.

Iar mulţimea i-a răspuns, strigând: „Acum! Acum!”

Chiar dacă au apărut diviziuni între membrii cabinetului său de război, Netanyahu intenţionează să rămână la putere.

Liderii opoziţiei s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nu s-a coagulat nicio mişcare.

Oamenii cer eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza

Oamenii cer și eliberarea celor peste 100 de oameni răpiți Hamas care se află încâ în mâinile teroriștilor.

În piața Habima din Tel Aviv, mii de oameni denunță modul în care guvernul Netanyahu gestionează războiul din Fâșia Gaza. Cu steagul Israelului și pozele ostaticilor în mâini, mulțimea cere să se încheie rapid un acord pentru eliberarea celor care încă se află în mâinile Hamas. 106 zile este prea mult spun oamenii care vor să își revadă cât mai repede apropiații acasă. În paralel, un protest a avut loc și în piața cunoscută și drept Piața Ostaticilor.

Furioși și disperați, apropiații ostaticilor au organizat un protest și în fața locuinței din Cezareea a lui Benjamin Netanyahu.

În Gaza, luptele se concentrează, în ultimele săptămâni în sudul enclavei. Tot în enclavă, aviația israeliană a lansat mii de fluturași cu ostaticii încă aflați în mâinile Hamas. Fotografiile a 33 dintre ei au fost imprimate pe foile volante alături de un text prin care oamenilor care oferă informații li se promite o recompensă. Serviciile israeliene cred că 105 de ostatici se află încă în Fâșia Gaza și sunt în viață.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri