Putin: Armele nucleare trimise de Rusia în Belarus sunt un avertisment pentru Occident

Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus este un avertisment pentru Occident că nu poate provoca o înfrângere strategică Rusiei, scrie Reuters. Liderul de la Kremlin a mai spus că primele focoase nucleare au ajuns deja în Belarus și că restul vor ajunge până la sfârșitul anului.

Putin a spus vineri, la forumul economic de la Sankt Petersburg, că focoasele nucleare tactice rusești au fost deja livrate în Belarusia, dar a subliniat că momentan nu vede necesitatea ca Rusia să recurgă la arme nucleare.

„Așa cum știți, am negociat cu aliatul nostru, președintele bielorus (Alexandr) Lukașenko, că vom muta o parte din aceste arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului - acest lucru s-a întâmplat deja”, a spus Putin.

„Primele focoase nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului. Doar primele, prima parte. Dar vom finaliza această misiune până la sfârșitul verii sau până la sfârșitul anului”, a adăugat el.

Mișcarea, prima desfășurare a unor astfel de focoase nucleare - arme nucleare cu rază scurtă de acțiune, care ar putea fi utilizate pe câmpul de luptă - în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice, a fost făcută cu scopul de avertiza Occidentul cu privire la înarmarea și sprijinirea Ucrainei, a declarat liderul rus.

„Este exact un element de descurajare, astfel încât toți cei care iau în considerare să ne provoace o înfrângere strategică să nu ignore acest lucru” a spus Putin, folosind un termen diplomatic pentru o înfrângere atât de severă, încât puterea Rusiei ar fi diminuată pe scena mondială pentru decenii.

Lukașenko, un aliat ferm al lui Putin, a declarat marți seara că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, inclusiv unele de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au aruncat asupra Japoniei în 1945.

Liderul rus a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, amintind că și SUA au desfășurat astfel de arme în mai multe țări europene de-a lungul ultimelor decenii.

„Avem mai multe arme nucleare decât NATO”

Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au afirmat că nu au intenția de a-și schimba poziția referitoare la armele nucleare strategice și nu au observat semne că Rusia se pregătește să utilizeze o armă nucleară.

Cu toate acestea, acțiunea Rusiei este urmărită cu atenție de către Washington și aliații săi, precum și de către China, care a avertizat în repetate rânduri împotriva utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Putin a declarat că Occidentul face tot posibilul să provoace o înfrângere strategică Rusiei în Ucraina, unde Moscova se află în cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a invadat vecina sa anul trecut în ceea ce a numit „o operațiune militară specială”.

Dar Rusia nu are nevoie să recurgă la arme nucleare momentan, a afirmat Putin, semnalând că nu se schimbă poziția nucleară a Moscovei, care prevede utilizarea acestor arme doar în cazul în care este amenințată existența statului rus.

„Armele nucleare au fost create pentru a asigura securitatea noastră în cel mai larg sens al cuvântului și existența statului rus, dar noi... nu avem nevoie de așa ceva (să le utilizăm)”, a arătat Putin.

Dar el a spus că discuțiile cu Occidentul pentru reducerea vastului arsenal nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, nu au nicio șansă să înceapă și chiar a scăpat o înjurătură la adresa NATO.

„Doar vorbind despre acest lucru (potențiala utilizare a armelor nucleare), se reduce pragul nuclear. Noi avem mai multe decât țările NATO și ei doresc să reducă numărul nostru. Îi las în pace”, a declarat Putin.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri