Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis în atentatul din Sankt-Petersburg

Data publicării:
Angajații unui serviciu de salubritate curăță dărâmăturile cafenelei în care bloggerul militar rus Vladlen Tatarsky a fost ucis într-un atentat cu bombă, la Sankt Petersburg, pe 3 aprilie 2023.
Bloggerul pe teme militare Vladlen Tatarsky a fost ucis cu o bombă într-o cafenea din Sankt-Petersburg. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, postum pe bloggerul militar Maxim Fomin, cunoscut drept Vladlen Tatarski, care a fost ucis cu o zi înainte la Sankt-Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina şi "agenţi" ai opozantului Aleksei Navalnîi, informează Agerpres.

Ordinul Curajului este acordat lui Maxim Fomin "pentru curajul şi vitejia de care a dat dovada în îndeplinirea îndatoririlor sale profesionale", se arată într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului.

Rusia a calificat luni drept atentat terorist asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, care a decedat cu o zi în urmă într-o explozie la Sankt-Petersburg şi a legat atacul de serviciile speciale ucrainene şi de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), scos în afara legii, al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie deja de doi ani.

"A fost stabilit că atentatul terorist comis la 2 aprilie la Sankt-Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ucrainene cu participarea unor agenţi care au colaborat cu FBK-ul lui Navalnîi", susţine Comitetul antiterorist rus într-un comunicat.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată însă într-o analiză că în spatele asasinării bloggerului, care era un critic vocal al comandamentului militar rus și al Ministerului Apărării, ar fi putut fi chiar rușii care au conturi de reglat cu gruparea de mercenari Wagner.

"Asasinarea lui Fomin ar fi putut fi intenționată ca o amenințare la adresa lui Prigojin, care punea tot mai mult sub semnul întrebării importante subiecte de discuție ale Kremlinului despre războiul din Ucraina și chiar semnala în diagonală chiar un interes pentru președinția rusă, fie în competiție cu Putin, fie ca succesor al său. Biografia și comportamentul lui Fomin par a fi asemănătoare cu cele ale lui Prigojin, ambii devenind personaje ultranaționaliste proeminente după ce au stat la închisoare și au primit ulterior grațieri", a scris ISW.

De asemenea, și consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a spus că moartea lui Fomin a fost rezultatul luptelor politice.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri