Putin l-a pus pe Șoigu să pregătească „un răspuns militar” după atacul asupra podului Kerci

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin furios
Crimeea joacă un rol esențial în planul neoimperialist al lui Vladimir Putin, care va face „tot posibilul” să îi împiedice pe ucraineni să elibereze peninsula. Foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin a declarat, luni, că ministerul rus al Apărării pregătește un „răspuns militar” la atacul de la podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia, o infrastructură strategică avariată pentru a doua oară de la începutul războiului, pentru care a dat vina pe Ucraina, relatează Sky News

Putin a cerut întărirea măsurilor de securitate la podul peste strâmtoarea Kerci. „Dat fiind faptul că acesta este al doilea atac terorist asupra podului Crimeii, aştept propuneri concrete pentru îmbunătăţirea securităţii acestei importante şi strategice infrastructuri de transport”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni a guvernului de la Moscova transmisă de televiziunea de stat.

„Ministerul Apărării pregătește propuneri corespunzătoare. Ceea ce s-a întâmplat a fost un alt atac terorist al regimului de la Kiev, care nu avea nicio logică din punct de vedere militar”, spune președintele rus. 

„Va exista bineînţeles un răspuns al Rusiei”

Potrivit lui Putin, o fată a fost rănită, iar ambii ei părinţi au fost ucişi în acest atac atribuit de Moscova Ucrainei. „Familia se ducea în Crimeea din regiunea (rusă) Belgorod”, a indicat preşedintele.  „Va exista bineînţeles un răspuns al Rusiei. Ministerul Apărării pregăteşte propuneri corespunzătoare”, a spus Putin.

Atacul a provocat importante daune la secţiunea rutieră a podului, care serveşte de asemenea la transportul materialului militar pentru armata rusă care luptă în Ucraina.

Despre acest atac s-a spus că ar fi fost efectuat de serviciile speciale şi de forţele navale ucrainene cu ajutorul unor „drone navale”, aşa cum afirmase anterior luni pentru AFP o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Podul din beton, cu o lungime de 18 km, construit cu mari cheltuieli din ordinul lui Vladimir Putin, care l-a şi inaugurat în 2018, constă în două secţiuni paralele, una rezervată circulaţiei rutiere, iar cealaltă traficului feroviar.

Potrivit vicepremierului rus Marat Husnullin, structurile de susţinere a podului peste Kerci nu au fost avariate de explozie, ceea ce Putin a calificat drept o „veste bună”.

Husnullin a spus că prevede redeschiderea completă a circulaţiei rutiere pe pod până în 1 noiembrie.

La finalul reuniunii în format de videoconferinţă cu responsabili naţionali şi regionali pentru a evalua consecinţele atacului, Putin a afirmat că este un atac crud şi lipsit de sens, susţinând că podul nu a mai fost folosit de luni de zile pentru aprovizionarea forţelor ruse care luptă în Ucraina, potrivit Reuters.

Ucraina nu a revendicat oficial atacul, presa ucraineană a relatat că serviciile de securitate ucrainene ar fi desfăşurat drone maritime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...