Putin merge în Kârgâzstan. Este prima vizită a președintelui rus în străinătate după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele său

Data publicării:
Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO: Profimedia Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este aşteptat la mijlocul lunii octombrie în Kârgâzstan, au anunţat miercuri autorităţile de la Bişkek, transmite AFP, notând că vizita va fi prima în străinătate a liderului rus după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, potrivit Agerpres.

„La invitaţia preşedintelui Kârgâzstanului, Sadir Japarov, la 12 octombrie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va efectua o vizită oficială în ţară”, a transmis agenţia oficială Kabar, citând un responsabil al administraţiei prezidenţiale a acestui stat aliat al Moscovei.

Vladimir Putin va participa la 13 octombrie la Bişkek la o reuniune a liderilor Comunităţii Statelor Independente (CSI, ce grupează mai mute republici ex-sovietice), precum şi la o gală cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la deschiderea unei baze militare ruse în Kârgâzstan.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunţase la sfârşitul lunii septembrie că preşedintele rus urmează să efectueze o vizită în acest stat central-asiatic, însă nu precizase data.

Vizita va fi prima a lui Putin în străinătate după ce Curtea Penală Internaţională a emis în primăvară un mandat de arestare împotriva sa sub acuzaţia de deportare de copii din Ucraina, ceea ce îi limitează deplasările internaţionale. Din acest motiv, preşedintele rus a fost nevoit să renunţe să se deplaseze la summitul BRICS desfăşurat în Africa de Sud în august.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri