"Rambo al Rusiei", cândva favorit al lui Putin, spune că este pregătit să lupte de partea Ucrainei și să omoare ruși

Data actualizării: Data publicării:
Artur Smolyaninov
Actorul rus Artur Smolyaninov, cândva un favorit al lui Putin și descris deseori drept "Rambo al Rusiei", spune că ar lupta pentru Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Actorul rus Artur Smolyaninov, cândva un favorit al lui Putin și descris deseori drept "Rambo al Rusiei", spune că ar lupta pentru Ucraina și că simte "doar ură pentru țara natală", scrie CNN.

În prezent, el este catalogat de ruși agent străin și este cercetat penal.

Smolyaninov a fost eroul "Devyataya Rota", care a apărut în 2005. A jucat rolul ultimului soldat rămas în viață în timpul unei bătălii din Afganistan. Actorul a fost descris adesea drept "Rambo al Rusiei", cu referire la filmele de acțiune din SUA cu Sylvester Stallone.

Filmul "Devyataya Rota" a fost atât de popular încât Putin i-a invitat pe actori și echipaj, inclusiv pe Smolyaninov la reședința sa din afara Moscovei în noiembrie 2005, unde a organizat o vizionare specială a filmului. Putin a discutat cu regizorul Fiodor Bondarciuk și cu actorii principali, inclusiv cu Smolyaninov.

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a raportat la acea vreme că Putin a declarat că filmul l-a cucerit. "Filmul este foarte puternic, o abordare atât de serioasă despre război și despre oamenii care s-au aflat în condiții extreme în acest război și s-au arătat foarte demni", a spus Putin la acea vreme.

Multe s-au schimbat însă de la acel film. Smolyaninov este acum în exil.

Într-un interviu recent a declarat că este pregătit să lupte de partea Ucrainei și "să omoare soldații ruși". El a spus săptămâna trecută lui Novaya Gazeta: "Nu simt decât ură față de oamenii de cealaltă parte (rusă) a liniei frontului. Și dacă aș fi acolo, nu aș avea milă".

Actorul a spus că un fost coleg al lui a plecat să lupte de partea rusă. "Dacă l-aș împușca? Fără niciun dubiu! Îmi păstrez părerea de a lupta pentru Ucraina? Absolut! Este singura variantă pentru mine. Și dacă ar fi să merg la acest război, aș lupta doar pentru Ucraina."

Câteva zile mai târziu, Ministerul de Justiție al Rusiei l-a clasificat pe actor drept agent străin.

Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, a dispus deschiderea unui dosar penal împotriva lui Smolyaninov.

Smolyaninov a fost extrem de critic la adresa campaniei din Ucraina. El a înregistrat recent o melodie din epoca sovietică – Temnaya Noch (Noapte întunecată) – în care a schimbat versurile: "Ia uită-te, invadatorule, cum sunt maternitățile fără curent, cum stau copiii în adăposturi și cum sunt inundate școlile. Noaptea rusă a ajuns în școli și spitale." Un alt vers se referea la "un buncăr, unde se ascunde un Führer, iar un bucătar chel îl hrănește pe Fuhrer cu o lingură". Bucătarul făcea trimitere la Evgheni Prigojin, care conduce grupul Wagner și a câștigat contracte de catering de la Kremlin.

În vara anului trecut, când a făcut primele declarații despre războiul din Ucraina,  Smolyaninov, care atunci se afla în Rusia, a declarat că invazia a fost "o catastrofă și că totul s-a transformat în cenuşă, fum, sudoare, lacrimi".

În octombrie anul trecut, un tribunal din Moscova l-a amendat pe Smolyaninov cu 30.000 de ruble (430 de dolari) sub acuzația de discreditare a forțelor armate ruse. În aceeași lună, el a părăsit Rusia. În prezent ar fi în Letonia. Smolyaninov a povestit cum a trecut granița rusă în Norvegia. "Am trecut granița pe jos... Mergi doar 30 de metri și sunt oameni complet diferiți în fața ta. Sunt atât de pașnici".

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...