Reacții la diagnosticul de cancer al lui Charles. Prințul Harry vine la Londra. Mesajul premierului britanic pentru rege

Data actualizării: Data publicării:
colaj harry și charles
La anunțul veștii că tatăl său are cancer, Prințul Harry a anunțat că revine la Londra.

Vestea diagnosticării regelui Charles al III-lea cu cancer a provocat rapid o avalanșă de reacții din partea oficialilor britanici, politicienilor sau familiei. Toți șefii de guvern ai țărilor din cadrul Regatului i-au urat însănătoșire rapidă suveranului, iar prințul Harry, fiul cel mic al regelui a anunțat că revina la Londra pentru a-și vedea tatăl. Între timp, au început să apară reacții și din partea politicienilor - lideri de partide, miniștri și foști prim-miniștri.

Primul care a reacționat la anunțul diagnosticului regelui Charles a fost premierul Rishi Sunak. Într-un mesaj scurt pe Twitter, premierul de la Londra i-a urat regelui „însănătoșire rapidă” și a spus că este convins că „întreaga țară face urări de bine” monarhului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

După mesajul transmis de premierul guvernului britanic, au urmat și mesaje similare din partea premierilor regionali - din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Premierul scoțian i-a urat„însănătoșire grabnică” suveranului, adăugând că se roagă pentru rege. „Îi doresc o recuperare rapidă, toate cele bune și o revenire rapidă în viața publică.

Îi transmit gândurile mele bune și Majestății Sale Regina și celorlalți membri ai familiei regale, știind că e o perioadă grea pentru toți”, a transmis Humza Yousaf.

Premierul regional al Țării Galilor, Mark Drakeford, a reacționat, de asemenea, la anunțul diagnosticului regelui precizând că este „întristat la aflarea veștii”.

„Gândurile mele se îndreaptă spre toți cei din Țara Galilor care vor fi cu el și cu familia lui în această seară.

Îi trimit cele mai bune gânduri, în acest moment când începe tratamentul, și îi doresc o recuperare rapidă și completă. Să vă însănătoșiți repede!”, a spus el, scriind ultima parte a mesajului în limba galeză.

Și recent instalata prim-ministră a Irlandei de Nord și-a exprimat regretul față de anunțul că regele este bolnav.

„Sunt foarte întristată să aud de boala regelui Charles și îi doresc toate cele bune, un tratament bun și o însănătoșire rapidă și completă”, a spus Michelle O’ Neill, prima politiciană naționalistă numită în această funcție în Irlanda de Nord.

Prințul Harry revine la Londra

În ciuda răcirii dintre cei doi și a relației proaste cu tatăl său și cu familia regală, prințul Harry a anunțat că va reveni imediat la Londra pentru a-l vedea pe tatăl său, după anunțul diagnosticului. Harry a transmis că a vorbit deja la telefon cu Charles și că pleacă de urgență din California spre Londra.

Conflictul dintre Harry și familia sa datează încă din perioada în care regina Elisabeta a II-a era în viață. Deși a participat la evenimente importante - înmormântarea bunicii sale sau încoronarea tatălui, relația dintre Harry și familie a rămas vizibil rece, în condițiile în care fiul cel mic al regelui a făcut afirmații controversate din SUA la adresa familiei sale.

Reacțiile politicienilor

Liderul Partidului Laburist, de opoziție, Keir Starmer, i-a transmis regelui Charles „toate cele bune”, într-un mesaj pe Twitter.

„În numele Partidului Laburist, îi doresc Majestății Sale toate cele bune pentru recuperarea sa. Abia așteptăm să-l vedem din nou sănătos cât de repede”, a scris el pe platforma socială.

„Toată țara îi ține pumnii regelui”, a fost mesajul fostului premier Boris Johnson, unul dintre politicienii care au transmis mesaje pentru suveran. „Întreaga țara îi va ține, de azi, pumnii regelui. Toate cele bune pentru Charles al III-lea, pentru o recuperare completă și rapidă”, a scris Johnson pe Twitter.

Liderul liberal-democraților, al treilea partid britanic, i-a transmis, de asemenea, un mesaj de însănătoșire rapidă suveranului britanic. „Liberal-democrații se alătură întregii națiuni în a-i ura o recuperare rapidă și completă Majestății Sale”, a scris Ed Davey pe Twitter.

Diplomația americană: „O veste incredibil de tristă”. Biden se declară „îngrijorat” de situație

Din SUA, prima reacție vine de la purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al guvernului, Vedant Patel, care spune că vestea este „incredibil de tristă”.

„Suntem extrem de triști și transmitem regretele noastre regelui și familiei sale”. Oficialul american a transmis, de asemenea, că „gândurile administrației Biden sunt alături de rege și de familia regală”.

Preşedintele Joe Biden a declarat, luni, că este „îngrijorat” de regele Charles al III-lea şi că îl va contacta telefonic, spunând și că tocmai a aflat despre diagnosticul de cancer al suveranului britanic.

Fostul preşedinte Donald Trump, favorit să candideze din partea republicanilor, a declarat pe reţeaua sa socială, Truth Social, că regele este „un om minunat”. „Ne rugăm pentru o însănătoşire rapidă şi completă”, a scris fostul preşedinte american.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri