Replică elegantă a Reprezentanței Comisiei Europene la campania anti bănci lansată de Vâlcov

Data actualizării: Data publicării:
plata cu cardul
Foto: Guliver/Getty Images

Reprezentanța Comisiei Europene în România le reamintește românilor care au un cont bancar care sunt beneficiile la care au dreptul atunci când efectuează plăți în Uniunea Europeană sau scot bani de la un bancomat dintr-un stat membru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, a declarat că își primește salariul „în plic” pentru că nu are încredere în bănci și nu deține un card sau un cont bancar, afirmând că știe multe cazuri de oameni care au rămas „fără bani, pentru că i-au mâncat comisioanele”.

„Cunosc atât de mulți oameni care au bani în cont și-au rămas fără ei, pentru că i-au mâncat comisioanele. Aveau 500 de euro și după zece ani... nimic, că sunt mari comisioanele”, a susținut Vâlcov.

În acest context, Comisia Europeană le amintește celor 58% dintre români care au conturi bancare, potrivit unui raport din 2017 al Băncii Mondiale, că băncile nu le pot percepe comisioane mai mari decât pentru o tranzacție națională echivalentă atunci când ei fac plăți transfrontaliere în UE.

De asemenea, băncile din statele membre UE sunt obligate să aplice aceeași regulă și în cazul transferurilor dintr-un cont în altul în țări diferite din UE, la retragerile de numerar de la bancomate din țări membre UE, la plățile cu cardul de credit sau de debit, precum și la operațiunile de debitare directă.

Mai mult, comercianții și băncile nu pot percepe taxe suplimentare doar pentru utilizarea unui anumit card, fie acesta de credit sau de debit. Măsura se aplică atât plăților efectuate cu cardul în magazine, cât și online.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri