Republica Moldova: Este „inacceptabilă” contestarea de către ambasadorul chinez la Paris a suveranităţii fostelor republici sovietice

Data publicării:
Close-up view of the Moldova national flag waving in the wind
Drapelul Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă contestarea de către un ambasador chinez a suveranităţii fostelor republici componente ale Uniunii Sovietice, transmite luni Radio Chişinău. 

"Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială", arată un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău, citat de Agerpres.

Remarcile diplomatului chinez au fost condamnate şi de Franţa, Estonia, Letonia şi Lituania. Aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului de externe francez, Catherine Colonna, să îl declare persona non grata pe ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye. 

Acesta afirmase la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu acordat televiziunii franceze de ştiri LCI, că peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, face parte din Rusia şi a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov. Mai mult, el a susţinut că statele formate după destrămarea URSS nu au statut de ţări suverane, deoarece niciun acord internaţional nu precizează această situaţie.

Letonia, Lituania şi Estonia au anunțat că îi vor convoca luni pe ambasadorii Chinei în capitalele lor în contextul în care ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a pus recent sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor foste republici sovietice. 

De asemenea, mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană au declarat luni, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, că remarcile recente ale ambasadorului Chinei la Paris referitoare la suveranitatea ţărilor din fosta Uniune Sovietică, precum Ucraina, sunt total inacceptabile. 

Citește și: Prima reacție a Chinei în scandalul provocat de ambasadorul său la Paris care a negat suveranitatea fostelor state sovietice

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...