Reuters: De ce nu au reușit forțele aeriene ale Rusiei să își impună supremația în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Avioane militare ale Rusiei în zbor
Depășită cu mult de armata Rusiei atât ca mărime, cât și ca capacitate de distrugere, forțele aeriene ale Ucrainei încă zboară deasupra țării, iar apărarea sa antiaeriană este în continuare viabilă. Foto: Profimedia Images

Forțele aeriene ale Rusiei încă nu au reușit să domine cerul Ucrainei, în ciuda avantajului numeric covârșitor pe care îl deține în fața armatei ucrainene, ceea ce explică parțial motivul pentru care forțele terestre ruse înaintează foarte greu prin teritoriul pe care l-au invadat, potrivit experților în domeniul militar. Primele șase zile ale invaziei au dat peste cap toate așteptările specialiștilor, care au rămas surprinși atât de ineficiența armatei rusești, cât și de capacitatea de rezistență a armatei și a poporului ucrainean, scrie Reuters.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, serviciile de informații americane prevedeau un asalt fulminant al Moscovei, care va mobiliza rapid vasta putere aeriană de care dispune pentru a domina cerul de deasupra Ucrainei.

Dar, primele șase zile ale invaziei au dat peste cap așteptările experților, în timp ce Moscova s-a folosit de forțele sale aeriene într-un mod atât de prudent încât oficialii americani nu își pot explica de ce Rusia nu și-a asumat mai multe riscuri.

„Nu prea sunt dispuși să își asume riscuri mari cu propriile lor aeronave și piloți”, a spus un oficial de top al Apărării din SUA.

Depășită cu mult de armata Rusiei atât ca mărime, cât și ca capacitate de distrugere, forțele aeriene ale Ucrainei încă zboară deasupra țării, iar apărarea sa antiaeriană a rămas viabilă – date care îi derutează pe experții militari.

În ciuda bombardamentelor inițiale, aviația și apărarea antiaeriană a Ucrainei rămân active

După salvele trase la începutul invaziei din 24 februarie, analiștii se așteptau ca armata rusă să încerce să distrugă imediat forțele aeriene și apărarea aeriană ale Ucrainei.

Acesta ar fi fost „pasul următor logic și de așteptat, așa cum s-a întâmplat în aproape fiecare conflict militar din 1938 și până acum”, a scris grupul de experți RUSI de la Londra, într-un articol intitulat „Cazul misterios al dispariției forțelor aeriene ale Rusiei”.

În schimb, avioanele de luptă ale forțelor aeriene ucrainene continuă să efectueze atacuri asupra țintelor de la sol și asupra avioanelor rusești. Spațiul aerian al Ucrainei este în continuare contestat.

Trupele ucrainene înarmate cu rachete sol-aer sunt o amenințare pentru aeronavele rusești și reușesc să reprezinte un risc real pentru piloții ruși care încearcă să ofere sprijin forțelor terestre.

pierderi rusia ucraina profimedia-0665216046
Rusia recunoaște pentru prima oară că a suferit pierderi umane în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Riscuri și costuri tot mai mari pentru Rusia, cu cât războiul se prelungește mai mult

Una dintre multele întrebări rămase fără răspuns legate de invazia Ucrainei este de ce Rusia a lansat o campanie militară cu costuri uriașe și obiective maxime în condițiile în care refuză să se folosească de majoritatea avioanelor sale de luptă, scrie RUSI.

O mare parte din cele în jur de 300 de avioane de luptă moderne pe care Rusia le-a poziționat în apropierea zonelor de contact din nordul, estul și sudul Ucrainei par să fi rămas la sol în primele patru zile ale invaziei.

„Sunt o mulțime de lucruri derutante pe care le fac [rușii]”, a spus Rob Lee, un specialist în domeniul armatei Rusiei de la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. Lee a crezut că la începutul războiului vom asista la „folosirea maximă a forței” din partea armatei ruse.

Cu fiecare zi cu care războiul se prelungește, riscul și costul pe care armata Rusiei îl întâmpină este tot mai mare, a explicat Lee. „Iar ei continuă să nu folosească [forța maximă], iar acest fapt este foarte greu de explicat din punct de vedere realist”.

Confuzia cu privire la modul în care Rusia și-a folosit forțele aeriene vine într-un moment în care președintele american Joe Biden a respins cererile Kievului de a impune o zonă „no-fly”, care le-ar interzice aeronavelor rusești accesul deasupra Ucrainei, din cauză că asta ar pune SUA și Rusia într-un conflict direct.

Armata rusă, vulnerabilă în fața dronelor și rachetelor antitanc ucrainene

Experții militari au observat o aparentă lipsă de coordonare între forțelor aeriene și trupele terestre ruse, în condițiile în care mai multe coloane militare au fost trimise dincolo de zona de acoperire a apărării antiaeriene a Rusiei.

Acest lucru îi lasă într-o poziție vulnerabilă pe soldații ruși care rămân expuși în fața atacurilor forțelor ucrainene, inclusiv a celor echipate cu drone turcești și cu rachete antitanc de producție americană și britanică.

David Deptula, un fost general de rang înalt al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care a impus cândva o zonă de excludere aeriană în nordul Irakului, s-a arătat surprins de faptul că Rusia nu a făcut mai multe eforturi pentru a-și impune dominația aeriană încă de la începutul invaziei.

„Rușii descoperă că nu este ușor să coordonezi operațiuni pe mai multe planuri și că nu sunt atât de buni pe cât au crezut că sunt”, a declarat Deptula pentru Reuters.

În timp ce armata rusă a performat slab, Ucraina a depășit orice așteptare până acum. Experiența Ucrainei din ultimii opt ani de luptă împotriva forțelor separatiste proruse din estul Ucrainei a fost dominată de stilul de luptă în tranșee, tipic Primului Război Mondial.

În schimb, forțele Rusiei au dobândit experiență de luptă în Siria, unde au intervenit în sprijinul președintelui Bashar al-Assad și au demonstrat o anumită capacitate de a-și sincroniza manevrele terestre cu atacurile aeriene și cu drone.

De ce nu au reușit forțele aeriene ale Rusiei să își impună supremația în războiul din Ucraina
Urmările unui bombardament rusesc în Harkov, estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Bombardamentele imprecise ar putea să devină tot mai frecvente în următoarele zile ale războiului

Pe măsură ce războiul se prelungește și Rusia înregistrează tot mai multe pierderi în rândul armatei, bombardamentele imprecise, ca cele din timpul operațiunilor militare din Siria, s-ar putea să devină tot mai frecvente în Ucraina, scrie RUSI.

Faptul că Ucraina încă are capacitatea de a se folosi de avioanele sale este o demonstrație a forței de rezistență a țării în fața atacurilor, ceea ce reprezintă o sursă importantă de încurajare atât pentru armată, cât și pentru poporul ucrainean, potrivit experților.

În plus, rezistența eroică a ucrainenilor în fața invaziei rusești a dus la mitizarea forțelor aeriene ucrainene. Exemplul cel mai bun este cel al „Fantomei Kievului”, pilotul ucrainean al avionului de luptă despre care se spune că a doborât de unul singur șase aeronave militare rusești.

Biden a dat marți tonul aplauzelor oferite în sprijinul ucrainenilor în cadrul discursului său privind starea națiunii în timpul căruia a lăudat determinarea poporului ucrainean și l-a batjocorit pe Putin pentru că a crezut că ar putea „să treacă prin Ucraina” fără opoziție.

„În schimb, [Putin] a dat de un zid de forță pe care nu și l-a imaginat niciodată”, a spus Biden. Statele Unite au estimat că Rusia folosește puțin peste 75 de avioane în invazia Ucrainei, a declarat oficialul american.

Spațiul aerian ucrainean rămâne contestat, pe măsură ce pierderile din ambele tabere sunt tot mai mari

Înainte de invazie, oficialii estimaseră că Rusia a pregătit sute de avioane pentru misiunile din Ucraina. Cu toate acestea, oficialul american a refuzat să aproximeze câte avioane de luptă și elicoptere de atac rusești ar mai fi disponibile și care nu au fost încă folosite în Ucraina.

Potrivit informațiilor strategice oferite de serviciul de cercetare Janes, Rusia deține 132 de bombardiere, 832 de avioane de luptă și 358 de avioane militare de transport. Ucraina nu are niciun bombardier, are 86 de avioane de luptă și 63 de avioane de transport, informează RFI.

Ambele tabere au suferit pierderi. „Avem dovezi că au pierdut niște avioane, dar la fel au pățit și ucrainenii”, a spus oficialul american pentru Reuters. „Spațiul aerian este contestat în mod activ în fiecare zi”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...