Risc de accident nuclear în Texas - un incendiu scăpat de sub control a ajuns aproape de o uzină de bombe atomice

Data publicării:
incendiu texas
Incendiul a provocat haos în statul american Texas. Foto: Profimedia Images

Pantex, principala uzină de asamblare și dezasamblare de arme nucleare din Statele Unite și-a oprit toate operațiunile, marți noapte, de teama unui incendiu de pădure scăpat de sub control care amenința să provoace o catastrofă, relatează The Guardian.

Pantex a transmis un comunicat online, miercuri, în care anunța sistarea operațiunilor până la un mesaj ulterior. „Incendiul din apropiere de Pantex nu a fost oprit. Ne redirecționăm eforturile pentru evacuarea personalului. Încă e un număr mic de oameni la locul uzinei”, se arată în mesaj.

Încă din 1975, Pantex a fost principalul sit de asamblare și dezasamblare a armelor nucleare ale SUA. Ultima bombă a asamblată aici a fost în 1991, iar de atunci a dezasamblat mii de bombe. Situl este localizat la 48 de kilometri est de Amarillo.

Din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic care au alimentat flăcările, incendiul Smokehouse Creek a devenit cel mai mare astfel de foc din statul american, în prezent, – mistuind peste 1.000 de kilometri pătrați de când s-a declanșat, luni.

În prezent, focul este activ 100%, pompierii nereușind să obțină vreun rezultat în eforturile de a-l stinge.

Autoritățile locale din Texas au emis alerte de evacuare obligatorie, marți după-amiază, în condițiile în care incendiul a continuat să se răspândească incontrolabil.

Vântul puternic, cu viteze de peste 100 km pe oră și umiditatea continuă să contribuire la creșterea incendiului, iar meteorologii spun că aceste condiții nu se vor ameliora prea curând.

Incendiul masiv, deja cel mai mare din istoria Texasului, a ars mai mult decât toate incendiile izbucnite în statul american anul trecut, conform serviciului forestier din stat. Mai multe comunități au fost obligate să fugă din calea focului, iar în unele cazuri au apărut blocaje pe străzi din cauza haosului și confuziei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri