Rusia a blocat mecanismul prin care ONU supraveghează sancțiunile care vizează programul nuclear al Coreei de Nord

Data publicării:
Security Council meeting and vote on resolution on Israel and Gaza conflict
Foto: Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia / Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a blocat joi reînnoirea mandatului experţilor ONU care supraveghează aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, un veto criticat de membrii Consiliului de Securitate al ONU îngrijoraţi de programul nuclear pe care-l dezvoltă Phenianul şi de achiziţiile Rusiei de muniţii nord-coreene pentru a le folosi în războiul din Ucraina, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în anul 2006 un set de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care vizează cu precădere programul nuclear al acestei ţări, sancţiuni consolidate de mai multe ori în 2016 şi 2017. Începând din 2019, Rusia şi China încearcă în zadar să convingă Consiliul să relaxeze aceste sancţiuni, care nu au o dată limită.

În acest context, Rusia s-a opus joi prin veto unei rezoluţii care ar fi prelungit cu un an activitatea comitetului de experţi însărcinat cu supravegherea respectării sancţiunilor şi ale cărui rapoarte sunt esenţiale la acest capitol.

„Moscova a subminat perspectiva unei încheieri pașnice și diplomatice la una dintre cele mai periculoase probleme din lume privind proliferarea nucleară”, a declarat după vot și Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU.

China s-a abținut de la votul de joi, în timp ce ceilalți 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat pentru.

"Comitetul continuă să-şi concentreze activitatea pe chestiuni fără interes care nu sunt pe măsura problemelor cu care se confruntă peninsula" coreeană, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.

Prin urmare, a explicat acesta, "Rusia a cerut Consiliului să adopte o decizie pentru efectuarea unei evaluări deschide şi oneste a sancţiunilor". "Dacă (după această evaluare n.r.) ar fi existat un acord pentru o reînnoire anuală a sancţiunilor, mandatul comitetului de experţi ar fi avut un sens", a justificat diplomatul rus, care a criticat Statele Unite şi aliaţii acestora pentru refuzul lor de a accepta revizuirea cerută de Rusia.

În ultimul raport, datat cu începutul lunii martie, comitetul de experţi subliniază încă o dată că Phenianul continuă să "sfideze sancţiunile Consiliului de Securitate", mai ales prin dezvoltarea programului nuclear, în cadrul căruia Coreea de Nord a efectuat teste cu rachete balistice, şi prin încălcarea sancţiunilor maritime şi a limitelor pentru importurile de petrol.

Raportul menţionează şi lansarea unei anchete cu privire la "informaţiile venite dinspre state membre asupra furnizării de către Coreea de Nord de arme convenţionale şi muniţii" altor state prin încălcarea sancţiunilor. Potrivit statelor occidentale care susţin Ucraina în războiul cu Rusia, aceasta din urmă a achiziţionat din Coreea de Nord cel puţin un milion de obuze.

"Acest veto nu este un semn de nelinişte pentru populaţia nord-coreeană sau pentru eficacitatea sancţiunilor. El priveşte Rusia, care obţine libertatea de a încălca sancţiunile în căutarea de arme pentru a le folosi contra Ucrainei", a remarcat ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri