Rusia a desenat avioane de luptă false pe aerodromuri ca să păcălească Ucraina. Experții explică tactica și avantajele ei

Data actualizării: Data publicării:
imagini din satelit
Rusia a desenat avioane de luptă false pe aerodromuri ca să păcălească Ucraina FOTO: Planet Labs PBC

​Imagini capturate recent prin satelit într-o bază militară rusă arată că trupele de la Moscova au desenat mai multe avioane de luptă false la sol, într-o aparentă încercare de a păcăli Ucraina.

Tacticile de acest gen nu sunt noi în legătură cu războiul din Ucraina și arată că Rusia apelează la metode de înșelătorie și chiar fraudă în încercarea de a-i pune pe o pistă falsă pe ucraineni.

Rusia a desenat avioane false la diferite baze aeriene și în trecut, iar alte incidente similare au mai apărut pe parcursul conflictului. Analiștii spun că, desenând aeronave false, Moscova încearcă, probabil, să inducă o stare de confuzie la Kiev și, eventual, să creeze percepții false despre ceea ce se întâmplă în bazele sale, potrivit Business Insider.

Cel mai recent exemplu poate fi observat la baza aeriană Primorsko-Akhtarsk din Rusia, situată pe linia Mării Azov, în sud-vestul țării.

Într-o imagine din satelit capturată de Planet Labs PBC pe 28 decembrie și obținută de Business Insider, câteva avioane pot fi văzute așazate în rând într-o parte a bazei. În rând se disting și siluetele a două avioane de luptă care au o nuanță translucidă de alb, spre deosebire de albastrul și griul intens al altor avioane. Există și un al treilea avion, care pare să aibă aceeași schemă cromatică de la aeronavele reale, dar, ca și celelalte două avioane false, nu are umbră.

Primorsko-Akhtarsk nu este singura bază în care a fost semnalată această înșelătorie în ultimele luni.

Pe 26 iunie, o imagine din satelit cu baza aerienă Yeysk aflată în apropiere evidențiază trei siluete de avioane de luptă plasate una lângă alta, toate având o culoare albă strălucitoare. Alături de ele este conturul alb al unui avion de luptă care nu este complet.

Există câteva motive diferite pentru care Rusia desenează avioane false în bazele sale. Un motiv este că ar încerca să inducă o stare de confuzie în rândul trupelor ucrainene care vizează avioanele în atacurile asupra bazelor militare rusești.

„Este probabil ca obiectivul să fie acela de a oferi ținte false care să inducă în eroare dronele de atac unidirecționale ucrainene, echipate cu camere simple pentru recunoașterea aeronavelor”, a declarat pentru sursa citată Justin Bronk, expert la Royal United Services.

Desenând avioane de luptă false, Rusia încearcă, de asemenea, să ascundă câte aeronave sunt la o bază, când acestea ar putea fi de fapt plecate în teren și care este modelul de acțiune.

Experții spun că aceasta este o tactică relativ inofensivă și ieftină, dar care poate avea avantaje. Între altele, poate păcăli Ucraina să irosească muniție prețioasă sau să dezvăluie un loc de lansare, iar aceasta este o informație cu adevărat valoroasă pentru Moscova.

Ucraina a atacat câteva baze aeriene în ultimele luni. Poate cel mai important dintre asalturi a avut loc în octombrie, când Kievul a lansat sisteme de rachete tactice furnizate de SUA, în atacuri asupra a două baze aeriene rusești din teritoriul ocupat. Moscova a pierdut aproape 20 de elicoptere militare și alte echipamente.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...