Rusia acuză Occidentul că vrea să-i „obstrucționeze” participarea la reuniunea OSCE deși lui Lavrov i s-a permis să vină

Data publicării:
Maria Zaharova
Maria Zaharova. Foto: Profimedia Images

Rusia a acuzat Occidentul, miercuri, că încearcă să-i obstrucţioneze participarea la reuniunea ministerială de la Skopje a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ce va fi boicotată de Ucraina şi de ţările baltice pentru a denunţa prezenţa şefului diplomaţiei lui Putin, Serghei Lavrov.

„Vedem tentativele unei părţi a Occidentului de a face totul pentru a obstrucţiona participarea normală a ţării noastre la această reuniune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă.

Ea a acuzat aceste ţări, pe care nu le-a numit, că ameninţă „existenţa însăşi” a OSCE, ai cărei miniştri de externe se vor întruni la Skopje, joi şi vineri, pentru reuniunea lor anuală.

Ucraina, Letonia, Estonia şi Lituania au anunţat că vor boicota evenimentul din cauza prezenţei aşteptate a lui Lavrov, după ce Bulgaria a făcut o excepţie de la sancţiunile Uniunii Europene şi a autorizat avionul ministrului rus să-i survoleze teritoriul pentru a ajunge în capitala Macedoniei de Nord. În 2022, Polonia, care organiza reuniunea ministerială a OSCE, a refuzat intrarea lui Lavrov pe teritoriul său.

În conferinţa de presă de miercuri, Maria Zaharova a susținut că s-au primit numeroase solicitări de întrevederi bilaterale cu ministrul Lavrov la reuniunea de la Skopje.

„Pot confirma că există numeroase solicitări de întâlniri bilaterale. Vor exista întâlniri multilaterale şi sunt plănuite de asemenea întâlniri bilaterale”, a spus ea.

Ministerul de externe de la Moscova va furniza, mai târziu, detalii despre agenda lui Lavrov la Skopje, a mai spus Zaharova.

Originile OSCE datează din vremea Războiului Rece, când cele două blocuri rivale s-au înţeles să creeze o platformă de dialog între ele. Organizaţia numără, în prezent, 57 de state membre.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri