Rusia avertizează Occidentul: „Plafonarea prețurilor la energia rusească va crea o podea alunecoasă sub propriile picioare”

Data publicării:
Gas at home for cooking. Natural gas (also called fossil gas) and Russian flag Nord Stream is a natural gas pipeline through the Baltic Sea from Russi
Foto: Profimedia Images

Rusia a avertizat vineri Occidentul că planurile de a încerca să plafoneze prețul exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei ca represalii pentru războiul din Ucraina vor eșua și vor duce în cele din urmă la instabilitatea Statelor Unite și a Europei, relatează Reuters.

Invazia din Ucraina a determinat clienții din Uniunea Europeană să își reducă achizițiile de energie rusească, în timp ce atât G7, cât și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.

Cu puțin timp înainte ca UE să anunțe miercuri un plafon de preț pentru gazul rusesc, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările dacă vor fi impuse astfel de limite, avertizând Occidentul că va îngheța precum coada lupului dintr-un basm.

Grupul celor șapte mari țări industrializate vrea să impună un plafon al cotației petrolului care să interzică asigurarea, finanțarea și intermedierea încărcăturilor de petrol care au un preț peste un plafon de preț care urmează să fie stabilit pentru țiței și două produse petroliere.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a afirmat că Occidentul nu a înțeles că astfel de măsuri ar avea în cele din urmă un impact asupra propriilor lor țări, care în cele din urmă vor claca.

„Occidentul colectiv nu înțelege: introducerea unui plafon al prețurilor pentru resursele energetice rusești va crea o podea alunecoasă sub propriile lor picioare", a declarat Zaharova.

Plafonarea prețului gazului rusesc îi divizează pe europeni

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană s-au întâlnit vineri pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la modul în care să-i protejeze pe cetățeni de creșterile uriașe ale prețurilor energiei, după ce Rusia a întrerupt treptat aprovizionarea cu gaze către Europa.

„Ne aflăm într-un război al energiei cu Rusia", a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, la sosirea la reuniunea de urgență de la Bruxelles.

Diplomații UE spun că statele membre susțin în linii mari propunerile Comisiei Europene de a ajuta companiile de utilități, pentru a preveni o criză a lichidităților, în condițiile în care acestea sunt nevoite să cumpere energie la prețuri mari, dar sunt divizate în ceea ce privește plafonarea prețului gazelor rusești.

Însă diplomații au spus că propunerea de plafonare a prețurilor nu se bucură de unanimitate, unii dintre miniștrii spunând că nu va fi de ajutor, din moment ce livrările Moscovei în Europa au scăzut. Unele state din Europa Centrală care încă primesc gaz rusesc se tem că vor fi tăiate și ele de la aprovizionare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Răsturnare de situație. Dana Marijuana s-a împăcat cu iubitul ei, la o lună de când a anunțat că a anulat...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...