Rusia condiționează discuțiile privind controlul armelor nucleare de acceptarea de către Occident a garanțiilor sale de securitate

Data publicării:
Vladimir Putin arată cu degetul
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Rusia a anunțat, luni, că poziția sa în discuțiile cu Statele Unite în ce privește controlul armamentului nuclear și neproliferarea nucleară va depinde de modul în care SUA și aliații săi occidentali vor răspunde la garanțiile de securitate cerute de Moscova pentru a încheia criza din Ucraina, la granița căreia Putin a desfășurat sute de mii de militari, într-o încercare de a obține concesii din partea Alianței Nord-Atlantice.

Vladimir Ermakov, şeful Direcţiei neproliferare şi control al armamentelor din ministerul rus de externe, a declarat, luni, pentru agenţia RIA, citată de Agerpres, că discuţiile urgente privind garanţii de securitate au devenit prioritare faţă de negocierile referitoare la controlul armamentelor strategice.

Rusia, care a desfășurat peste 100.000 de soldați la granița sa cu Ucraina, cere ca SUA, NATO și aliații occidentali să se angajeze că Ucraina nu se va alătura niciodată Alianței Nord-Atlantice. Occidentul a calificat solicitările Rusiei drept „inacceptabile”.

Pe acest din urmă subiect nu au fost convenite întâlniri, iar reluarea lor depinde în mare măsură de soluţionarea problemelor imediate de securitate ridicate de Moscova, a afirmat oficialul rus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri