Rusia dă asigurări că „nu va invada sau ocupa peste noapte” Polonia sau Lituania

Data actualizării: Data publicării:
rusia exercitii militare

Rusia încearcă să calmeze temerile cu privire la exercițiul militar de amploare pe care îl va desfășura luna viitoare. Guvernul de la Kremlin a declarat că acest exercițiu va fi unul de natură strict defensivă și că nu se pregătește să invadeze Polonia, Ucraina sau Lituania, așa cum sugera un raport al Consiliului Atlantic, relatează Reuters.

Exercițiul numit Zapad-2017 a tras un semnal de alarmă întrucât trupele rusești vor ajunge în Belarus și se vor antrena la granița unor state membre NATO, precum Polonia, Letonia sau Lituania. Rusia s-a folosit în trecut de pretextul unor exerciții militare pentru a-și forța intrarea în Georgia sau Ucraina, iar prezența trupelor rusești atât de aproape de granițele NATO este privită cu scepticism, mai ales în contextul tensiunilor dintre Europa și Rusia.

Locotenentul general Ben Hodges, detașat al armatei americane în Europa, a declarat pentru Reuters că aliații și Ucraina sunt îngrijorați că exercițiile militare rusești ar putea fi „un cal troian”, prin care Rusia ar urmări să lase în Belarus pe termen nedeterminat mai multe echipamente militare.

Iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că la exercițiu ar putea lua parte mai mulți soldați decât a anunțat oficial Kremlinul.

Alexander Fomin, vicepremierul Apărării ruse, a declarat că Europa nu are de ce să se teamă: „Unii au mers atât de departe încât să afirme că ne vom folosi de aceste exerciții militare pentru a invada și ocupa Lituania, Polonia sau Ucraina. Niciuna dintre aceste versiuni nu are vreo legătură cu realitatea”, a spus acesta, adăugând că amenințarea Rusiei este doar „un mit”.

Moscova susține că la exercițiile militare din septembrie vor lua parte aproape 13.000 de soldați ruși și belaruși, 70 de avioane și elicoptere, precum și 700 de echipamente de luptă, printre care 250 de tancuri, 10 nave și sisteme de artilerie.

Rusia dezminte astfel afirmațiile unui studiu al Consiliului Atlantic, care afirma că „Rusia ar putea invada Polonia peste noapte”. „Chiar dacă Moscova nu are o intenție să provoace NATO în mod direct, acest lucru s-ar putea schimba peste noapte și ar putea fi o operațiune implementată rapid, după niște planuri bine stabilite anterior”, arăta raportul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri