Rusia pregătește următorul mare asediu din Ucraina. Ce oraș vrea Putin să cucerească după ce a pus mâna pe Avdiivka

Data actualizării: Data publicării:
artileria ucraineană trage înspre pozițiile trupelor ruse
De la începutul războiului, Ucraina a fost în dezavantaj în ceea ce privește armamentul, muniția și trupele. Foto: Profimedia Images

După ce au cucerit Avdiivka, trupele Kremlinului au început ofensiva împotriva orașului Ceasiv Iar, o locație strategică de pe linia frontului din Donețk, scrie El Pais.

Ceasiv Iar (cunoscut și sub denumirea de Ceasov/Ciasov Iar) nu mai există decât pe hartă. Majoritatea clădirilor și a infrastructurii orașului a fost distrusă. Nu mai sunt decât vreo 300 de locuitori din populația totală de 12.000 de oameni care trăiau aici înainte de război.

Ceasiv Iar nu mai este un loc în care să trăiești decât dacă ești unul dintre miile de soldați ucraineni care se adăpostesc în subteran și luptă împotriva a ceea ce se preconizează a fi următoarea mare ofensivă rusească din regiunea Donbas.

Sunetul obuzelor și al gloanțelor de mitralieră nu se oprește niciodată. Soldații ucraineni fac tot posibilul să oprească valurile interminabile de drone rusești.

Un sistem de apărare antiaerian poziționat la doar 4 kilometri distanță de oraș a întâmpinat săptămâna trecută un musafir nepoftit: una dintre rachetele sale a doborât o dronă de recunoaștere Orlan, cea mai bună din dotarea armatei ruse, capabilă să zboare la altitudini de 5.000 de metri.

La orizont se poate vedea „scheletul” blocurilor de locuință din orașul Bahmut aflat la 4 kilometri de Ceasiv Iar și cucerit de ruși în mai 2023 după un asediu care a durat opt luni.

Ukrainian soldiers hold positions in Donetsk
Soldații ucraineni s-au retras din orașul asediat Avdiivka. Foto: Profimedia Images

În față se află canalul care alimenta cu apă orașul Donețk înainte de anul 2014, atunci când separatiștii proruși au preluat controlul asupra capitalei provinciale. Dincolo de canal se întind păduri fantomatice devastate de explozii și rafale de mitraliere și câmpuri pline de mine plantate de armata aflată în apărare.

Printre terenurile minate, canalele goale, pădurile dezolante și pozițiile de apărare ucrainene, se arată și câteva cadavre abandonate ale soldaților ruși.

Ceasiv Iar este următorul obiectiv al Kremlinului în Donețk după ce, săptămâna trecută, trupele sale au cucerit Avdiivka. Sunt mai multe indicii care arată că aceasta va fi direcția principală a ofensivei, iar tacticile de asediu folosite de ruși vor fi aceleași ca și în Avdiivka. Primul pas: artileria rusă distruge tot ce îi iese în cale și pune la pământ infrastructura orașului.

Acest lucru este confirmat de Ciuprin, numele de cod al conducătorului unei unități militare din cadrul Brigăzi 93 Mecanizată. Ciuprin spune că nu există deocamdată niciun asalt de infanterie major, ci doar incursiuni limitate care sunt oprite cu ușurință de soldații lui.

Cine controlează Ceasiv Iar, controlează toată regiunea

Noul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus că trupele inamice bombardează prima linie de apărare a orașului din drone, bruiază dronele ucrainene cu arme de război electronic și desfășoară atacuri în grupuri mici de soldați susținuți cu focuri de artilerie.

Același etape inițiale de asediu au avut loc și în Bahmut și Avdiivka, iar acum sunt copiate în Ceasiv Iar și în Kupiansk, oraș din Harkov pe care Rusia a pus de asemenea ochii.

Atât Ceasiv Iar, cât și Kupiansk, se află la înălțime față de teritoriile înconjurătoare, ceea ce le oferă un important avantaj defensiv. Cine le controlează deține un punct fortificat din care poate domina regiunea.

bahumt nou
Rușii apelează la aceleași tactici cu care a asediat orașele Bahmut și Avdiivka - distrugerea totală a infrastructurii. Foto: Facebook / Ministerul Apărării din Ucraina

„Suntem convinși că vom rezista, dar dacă Ceasiv Iar cade, următorul [oraș] este Konstantinivka”, a spus Ciuprin, referindu-se la unul dintre cele trei orașe cheie pe care ucrainenii le controlează în Donețk. Celelalte două sunt Pokrovsk și Kramatorsk, iar Konstantinivka este centrul logistic care le leagă.

Ruși vor să avanseze în Donețk, dar vor să o facă pe toată lungimea frontului, nu doar într-un sector anume, potrivit lui Ciuprin – pentru a preveni situația în care trupele ce au pătruns cel mai adânc în teritoriul inamic riscă să fie încercuite.

Odată cu ocuparea orașului Avdiivka, invadatorul a mai făcut un pas înainte, iar dacă Moscova vrea să avanseze în mod egal linia frontului de la nord la sud, următoarea țintă trebuie să fie Ceasiv Iar.

În oraș, apărătorii ucraineni simt că în următoarele luni de zile va avea loc un alt moment critic al războiului, iar toate semnele indică faptul că generalii ucraineni se pregătesc pentru o nouă bătălie crâncenă, ca cele de la Bahmut și Avdiivka.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri