Rusia sfidează România, după ce Turcan a interzis două filme de propagandă. Acestea vor fi difuzate de „Clubul Rus” de la București

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0768663730
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză România că încearcă să „anuleze cultura rusă” după ce ministrul Culturii, Raluca Turcan, a decis ca două filme considerate de propagandă să nu mai fie difuzate la cinematografe din București, relatează agenția de știri de stat TASS. Filmele vor fi însă difuzate de „Clubul Rus” de la București. 

Zaharova susține că, din motive politice, România, a rupt contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București, care prevedea proiecția privată a filmelor rusești „Vremea celor dintâi” și „Provocarea”.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești 'Vremea celor dintâi' și 'Provocarea'”, a declarat ea.

Reprezentantul MAE rus dă vina pe publicația Europa Liberă și pe Ministerul Culturii. „Decizia a fost influențată prin intermediul presei tendențioase conduse de redacția locală, așa-numita „Europa Liberă”, și Ministerul Culturii din România”, acuză ea. 

Zaharova mai spune: Aceasta este o manifestare tipică a așa-numitei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în tabloul general al acțiunilor Occidentului, care caută să impună o cenzură cuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”.

Reacția Rusiei vine în contextul în care ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat la începutul lunii aprilie că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate de experți ca fiind de propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union din Capitală.

„Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a spus Turcan.

Cele două filme rusești vor fi vor fi difuzate de „Clubul Rus” de la București. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri